Посещенията при акушер-гинеколога по време на бременност

Какво да очакваме и как да бъдем подготвени за предстоящите срещи

Истината е, че по време на бременността, акушер-гинекологът е специалистът, който ще виждаш сравнително често и на когото следва да имаш доверие. Аз поверявам себе си и малкото си съкровище в ръцете на д-р Костадин Георгиев в АГ Селена, а вече сме установили и добра рутина в ежемесечните прегледи.

Колко време след положителния тест го посетих за първи път?

Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

При мен имаше леко забавяне, тъй като бяхме на семейна почивка, но веднага щом се озовахме обратно в Пловдив, се отправих към кабинета му. За да перифразирам Мечо Пух, бих казала „Колкото по-скоро, толкова по-добре“. Двете чертички на теста са знак, че е време за първата ви среща, в рамките на която трябва да сте готова да отговорите и на няколко въпроса. Д-р Георгиев споделя, че един от основните такива, е датата на последната редовна менструация.

„Спрямо това, по аменорея, ние определяме в коя седмица следва да е бременна жената. Ако има разминаване в размера на плодния сак, в размера на ембриона, вече търсим причина за това – по-късни овулации, по-късно зачеване и така нататък”.

Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

Виж какво още е възможно да те попита гинекологът в блог-поста Първи дни на бременността.

Трябва ли ми „специална“ подготовка за прегледите?

Не бих казала, че е нужна “специална“ подготовка, но аз самата се стремя да съблюдавам някои неща преди всяко посещение:

 • Правя списък с въпроси, които са се натрупали от предходното ми посещение – истината е, че в противен случай напълно забравям какво искам да попитам, излизам доволна от стаята и след 4 секудни почвам да се тюхкам как съм забравила да попитам най-важното
 • Нося си папката с документи – изследвания, предходни прегледи, ехографски снимки
 • Ако съм прочела за някакви витамини, добавки – обикновено правя screenshot на телефона си и ги показвам на лекаря, за да коментираме. Консултирам всяко нещо, което приемам с д-р Георгиев и се доверявам напълно на неговата преценка.
 • Уверявам се, че съм съчетала добре бельото – в кръга на шегата или не, все пак се старая да изглеждам добре.

Как протичат прегледите?

Основната цел на посещенията е да се проследи как протича до момента бременността и да получа повече информация за моето и състоянието на бебето. Рутинните прегледи са важни – те не са нещо, на което да отидеш само ако се чувстваш зле. Напротив – дори и бременността да се движи в норма и да нямам никакви оплаквания, пак ги посещавам без капка колебание. Освен стандартния за периода преглед със замерване на родилката, за мен е важно, че лекарят ми всеки път се интересува как се чувствам емоционално, има ли нещо, което да ме тревожи или притеснява. Всяко посещение е съпътствано с допълнителни въпроси в зависимост от етапа на бремеността – усещам ли бебето, какви са движенията му, имам ли някакви вагинални оплаквания – течение и тн. Слуша пулса на бебето – следи дали е  в норма, ускорен или забавен. За щастие в АГ Селена работят с модерна апаратура и всеки път прегледите на ехографа са доста подробни. Отвъд феталната морфология, лекарят ми почти винаги гледа обиколката на главата на бебето, корема, кръвоносната система, мозъка. Спомням си, че имаше и етап, в който проверява и следи за скъсяване на шийката на матката.

Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Разчитам на спокойствието на лекарите, за да уравновеся и собствените си емоции. Накрая на всеки преглед има обощение за моето състояние и това на бебето. Специалистите в АГ Селена ме подготвят и за предстоящите седмици – какво мога да усетя до следващата визита, за да не изпитам излишно притеснение. Например кога би било в норма бебето да започне да рита или пък движенията да намалеят и активността да спадне. Насочват вниманието ми към това, което следва да наблюдавам внимателно и за какво да следя във физическото си здраве. Получавам и цялостни здравословни съвети (мда – “Не яж много сладко“ си е здравословен съвет отвсякъде, но пустия шоколад ме гледа нагло от шкафа и ме привиква с тъничко гласче :D). Назначават ми изследвания, ако са необходими. Самият д-р Георгиев споделя:

“За мен много важни и ключови са трите скринингови изследвания – бхс* в първия триместър, фм* във втория и фм в третия триместър. Важни са дотолкова доколкото „дишаме“ по-спокойно след всяко следващо изследване, което ни дава информация за вашето състояние и за развитието на плода до момента. За мен са важни изследванията почти всеки месец – пускаме кръвни, секрети, допълнителни изследвания. Прави се и серологичен пакет – СПИН, Хепатит, Васерман, който се изисква преди самото раждане. Разбира се и допълнителни изследвания според състоянието на жената.”

*Подготвям речник с обяснения на абревиатури за оцеляване из докторските кабинети и форуми в интернет като Brand New Mommy – следи внимателно!

Преди да изляза от кабинета, си уговаряме срок, в който трябва да се проведе следващата ни среща. Предпочитам сама да запиша час като използвам онлайн системата на АГ Селена. Така мога да го запиша в два сутринта, докато разцъквам Инстаграм. По мое правило винаги се стремя да си запиша час, в който да съм първи за деня пациент. Мои близки предпочитат последния, за да излязат по-рано от работните си места и веднага да се приберат, за да споделят новините от АГ с близки.

Колко често трябва да посещавам гинеколога?

Горе-долу посещенията са на всеки 3-4 седмици през първия и втория триместър. Някъде средно между 8 и 12 посещения за цялата бременност. В началото ми се струваше, че минава много време докато отново отида на преглед, но д-р Георгиев ме увери, че срещите ни средно веднъж месечно са напълно в реда на нещата. Подхождам с уточнението, че става въпрос за една напълно нормално протичаща бременност и има фактори, които влияят на това колко често ще се виждаме с гинеколога.

„Медицинската история на пациента е важна, за да се определи дали е необходимо да се проследява бременността с по-висока степен и честота на посещенията. Отчитат се и някои рискови фактори като налични заболявания или предразположения към такива, възрастта на майката и др. Разбира се, че ако има възникнали проблеми, е възможно да се наложат и допълнителни прегледи за установяването и проследяването им.”

При вече напреднала бременност прегледите зачестяват. В края на бременността може да се наложи посещение на лекарския кабинет на всеки 7-10 дни за преглед и измерване на тоновете на бебето, дори по-често.

Какво е важно за мен като пациент

 • Да имам контакт на лекаря и да мога да се свържа с него ако имам притеснения – точно покрай коледните празници имах оплаквания, свързани с продължителна и доста болезнена кашлица. Тогава, в рамките на няколко дни, ми се наложи доста пъти да се чуя с д-р Георгиев, за да коментираме как да действаме. В крайна сметка се оказах с интракостална невралгия и с доста болки навръх Нова година, ми се наложи отново да го потърся за съвет. Въпреки, че бяха почивни дни, нито веднъж не се отнесе грубо или рязко, като разбира се, позволявах си да му пиша/звънна след като той самия настояваше да се чуем, за да проследи състоянието ми и да е наясно какво се случва. Няма нужда да казвам, че лекарите също са хора с лично пространство и време за отдих, но факт е, че загрижеността и личното отношение си проличават много ясно в подобни моменти.  
 • Важно за мен лекарят ми не просто да е добър специалист, но и да има маниер на обущуване – бих определила своя като „еднорог“. В София съм сменила няколко гиенколога, но д-р Георгиев се отличава с това, че е много внимателен и грижовен.
 • Специалистът да работи с направления от Здравната каса. В случая това е по програма Майчина грижа – т.е. полагат ми се определен брой прегледи/изследвания, които не заплащам, Заплащам си допънителните прегледи и допълнително назначени изследвания, ако се налага.
 • Лекарят да ми „оставя място“ да задам спокойно въпросите, които ме вълнуват.

Това са мои лични очаквания и нагласи, които радвам се, в случая са оправдани. Същестува риск обаче, ако сте с твърде високи такива, да останете разочаровани в някакъв момент. В тази връзка се старая да имам реалистични очаквания и да не натоварвам с тях излишно нито себе си, нито лекаря, нито болницата, нито близките си. А ето какво споделя и самият д-р Георгиев по повод това какво следва да очаква жената от прегледите при гинеколога и има ли „изненади“:

„Жените винаги влизат в кабинета с различна нагласа и очаквания. Нереалистични са ако бременността не се движи по план, най-общо казано. Всеки последващ преглед е с все по-голяма и все по-голяма информативна стойност за това какво се случва с плода, как се развива. Гледат се допълнително много неща, тъй като в определени седмици развитието е на различни етапи и могат да се проследят различни показатаели. Най-важното е всички да сме спокойни и да действаме уверено и в екип.“

По-долу ще откриете и няколко съвета как да сме удовлетворени от прегледа, които се опитах да дам сама на себе си.

Photo by Amina Filkins on Pexels.com

Причината е, че понякога ми се е случвало при прегледи при различни специалисти, да си тръгна леко разочарована, а всъщност като се oбърна назад, виждам, че аз самата не съм направила някои неща както трябва:

 • Бъдете откровени – кажете си какво ви притеснява, говорете спокойно – в крайна сметка лекарят не чете мисли и ако ние не решим да споделим  нещо, той няма от къде да се досети или да гадае.
 • Не се срамувайте да споделите – ако имате изпускания, запек или някакво друго „срамно“състояние. Правилото е, че няма глупави въпроси, а и лекарят следва да е човек, на когото да можете спокойно да поверите подобна информация.
 • Отнесете административните въпроси към администрацията – не занимавайте например лекаря със застраховка, плащания, някакви въпроси за политиката на болницата и тн.
 • Слушайте внимателно – да, не се притеснявайте да говорите, но и не прекъсвайте лекаря и чуйте внимателно какво има да ви каже. Ако дори се налага – записвайте си. Аз понякога процедирам така, особено сега, когато мозъкът ми определно работи с намален капацитет :D.
Photo by Josh Sorenson on Pexels.com

Общуването лекар-пациент е двустранен процес, който изисква активност и от страна нa бременната жена. В крайна сметка прегледът не бива да се превръща нито в медицинска лекция от страна на лекаря, нито в безкраен разпит от страна на пациента.  Истината е, че в този период ми се случва да се чувствам несигурна, уязвима, а бушуващите хормони усилват всички тези усещания. И все пак в повечето случаи излизам удовлетворена от прегледа и с готови куп въпроси, които да задам още на следващото посещение.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: