Първи дни на бременността

Помощ! Бременна съм – и сега какво да правя?

Бременността е вълнуващ период за всяка жена! Вълшебство, което изпълва душата и сърцето! Период на нирвана, безвремие, момент за качествена почивка, еднорози, дъги…

И сега обратно към реалността – притеснения, тревоги, безброй въпроси и много повръщане. Дам, наистина звучи магично!

От момента на двете чертички, до споделянето на радостта с партньора и най-близките хора, началото на бременността винаги е вълнуващо. Без значение дали за някой това е първо, второ или пето дете (ако за вас е пето – УАУ!Възхищавам ви се!).

Ето и основните етапи, през които преминах съвсем в началото на бременността:

 • Виждам двете чертички.
 • Паникьосвам се.
 • Вдишам и издишам.
 • Успокоявам се.
 • Започвам да обмислям как да кажа на партньора.
 • Осъзнавам, че не мога да чакам повече да съобщя.
 • Пак се паникьосвам. Повтарям техниката с вдишването и издишването.
 • Поглеждам в календара първия ден на последната си менструация и започвам да смятам. Уф, как трябваше да внимавам в часовете по математика!
 • Google на помощ – отварям всевъзможни калкулаоури – термини, дати, пол….
 • Търсачката започва да показва неща, които не искам да виждам.
 • Появяват се странни съкращения като БХС, ФМ, г.с…… горещ телефон за гадателки на бебешки пол по боб???
 • Нито едно от тях не ми говори нищо – осъзнавам, че трябва да посетя лекар възможно най-скоро.
 • Къде, кога, кой, как…

Хиляди въпроси и никакви отговори. Паникьосах се пак само докато го писах!

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ако и ти имаш същите притеснения, то ето няколко основни насоки и ориентир за протичането на първия преглед, които да ти помогнат да се справиш по-лесно с тях.

В моя случай двете чертички видях точно преди тръгване за няколкодневно пътешествие. Нямаше как да реагирам моментално и да посетя лекар, затова реших, че ще го направя след като се върна от пътуването. Прекарах една незабравима „почивка„, в която само прехвърлях и създавах всевъзможни сценарии в главата си. Разбира се, изливах всички мисли и притеснения гласно и на мъжа ми. За щастие, той е търпелив и разбиращ човек. Засега… 😉

Тъй като имах нелека първа бременност и безброй премеждия, трябваше да намеря лекар, на когото да се доверя изцяло. Имах късмета нашият семеен лекар да ме насочи имено към д-р Костадин Георгиев в УСБАЛАГ „СЕЛЕНА“ в гр.Пловдив.

Като човек от София, който по стечение на обстоятелствата прекара и първата си бременност в Пловдив, не е изненада, че отново се връщам към познатата дестинация. Влязох в кабинета с пълната увереност, че съм бременна и отивам да видят как е бебето. Оказа се обаче, че всъщност първият преглед е посветен на установяване на бременността.

Куп въпроси се въртяха в главата ми и нито един не успя да излезе от устата ми – пълен ступор. За мое щастие обаче д-р Георгиев беше толкова изчерпателен, а гласът му – спокоен и уверен. Това вдъхна увереност и на мен. Почувствах се в сигурни ръце и бях значително по-спокойна, че до следващия преглед всичко е наред и съм открила човека, на когото мога да се доверя.

Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Кои са въпросите, на които следва да си готова да отговориш при първия преглед?

Ако обичаш да си подготвена за всяка ситуация, споделям списъка от въпроси, които ми зададоха още на първия преглед в АГ Селена:

 • Кога е бил първият ден на последната редовна менструация – по този начин се определя в коя гестационна седмица е бременността;
 • Откровено споделяне на всякви оплаквания и притеснения;
 • Предишни бременности – успешни/неуспешни;
 • Раждания – колко, кога, по какъв начин – нормално/секцио;
 • Как е протекла предходната бременност – усложнения, с какво тегло и ръст се е родило бебето;
 • Фамилни заболявания/обременености – артериална хипертония, диабет, хепатит, генетично предавани заболявания;
 • Предходни операции и как са протекли те;
 • Ако се установи бременност – желана ли е или не.
Photo by Pixabay on Pexels.com

Желана или не е бременността

Спомням си много добре как още в началото на прегледа д-р Георгиев се обърна към мен с въпроса дали бременността е желана или не. В първия момент ми се стори напълно излишно подобно питане, защото свързвам забременяването с желан и осъзнат избор. Замислих се обаче, че съдбите, мненията, ситуациите, в които изпадат различните хора, са безброй и с толкова нюанси, че палитрата не стига да ги обрисуваш. Всъщност чрез този въпрос се дава ход на последващите действия на гинеколога и реално не е никак за подценяване.

Това важи и за всичко, което пита лекарят и сигурна съм, всеки въпрос е релевантен и зададен с основание, дори и на пръв поглед нещо да ни се струва маловажно и несвързано. Снемането на адекватна анамнеза е от голямо значение за последващата комуникация между лекар и пациент. Това са първите букви върху белия лист хартия на новото приключение наречено бременност. Честните отговори и максималната искреност са ключови и пожелавам на всеки да има моя късмет и да срещне лекар, който да разбира тревогите ни и да вдъхне увереност и сила на бъдещата майка, защото всяка жена заслужава грижа и внимание.

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

2 мнения за “Първи дни на бременността

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: