6 трика за укрепване на детския имунитет

Пролетният сезон пристига с рязка смяна в температурата и сезонните заболявания при възрастни и деца. Дъщерите ми в яслена и градинска възраст, особено уязвими към сезонните заболявания, често имат нужда от допълнително укрепване на имунитета.

Веднага се обърнах към мои колеги, учители в градинска възраст, педиатър и родители ветерани за съвет. Споделям „триковете“, които реших да приложа у дома, за да подпомогна детското здраве – целогодишно!

Време на открито с подходящо облекло

Познато сред бабите ни като „каляване“ – още от бебе. Различното времетраене варира според възрастта на детето и сезонните условия, като у дома се водим от максимата – „няма лошо време, а само неподходящо облекло“. Дори при по-хладни дни бебетата могат да бъдат извеждани на терасата/прозореца на дома или кратка разходка. Не пропускаме да поцопаме и в локви с гумени ботуши и панталони за дъжд и дъждобрани.

Photo by jonas mohamadi on Pexels.com

Всяка крайност не е желателна, бебето и детето не бива да са облечени твърде леко/дебело. Правилото, което ползвам в студени дни с най-малките е един допълнителен слой дрехи на този, с който съм облечена аз. При по-активни деца често обаче противното е актуално, за да не се изпотят под няколко слоя жилетки, якета и дебели шапки, докато не спират да тичат из парка.

Макар често ежедневието да не позволява продължителен престой на открито – забързани след работа прибираме децата от детска градина (които може би не са излизали от стаята цял ден) и тичаме към дома, за да приготвим вечерята. В тези случаи винаги може да разчитаме на почивните дни, за да прекараме време на открито в планината или някой градски парк.

Времето на открито е обвързано с активност, както и с време прекарано с мама и тати, което носи спокойствие, а намаляване на нивата на стрес гарантирано подпомагат имунната система на цялото семейство. Да, дори децата усещат стрес и той може да повлияе на физическото им здраве.

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Хранителни добавки

Не, не става въпрос за витамини. Стремим се тях оптимално да си набавяме най-вече чрез храната със сезонни плодове и зеленчуци (виж точка 3). На пазара обаче има хранителна добавка, която е специално разработена за укрепване имунитета на децата – Биозин Кидс. Педиатър* ми препоръча сиропа още в първите месеци, като ни консултира да го прилагаме по схема – с активни периоди и такива на почивка. Биозин Кидс следва да повишава детския имунитет с помощта на коластра, витамин D3, цинк и Инозитол. Течната коластра повишава едновременно както локалния имунитет на лигавиците, така и системния имунитет. Сиропът има и втора формула без коластра, която може да бъде предпочетена при някои деца и такива с АБКМ (алергия към белтъка на кравето мляко).

*Не пропускайте да обсъдите със специалист приема на хранителни добавки – той най-добре ще ви насочи към схемата на прием и варианта, който да подберете.

Срещнах се с хранителната добавка Биозин мама още по време на бременността си. Посетих няколко АГ специалиста преди да намеря този, с който да се чувствам най-комфортно. Всеки един от тях ми предписа различни витамини за бременни и омега киселини, но всички бяха единодушни за имуностимуланта – Биозин мама. Пих Биозин мама по време на цялата си бременност от самото начало. Пандемията беше в разгара си, сезонните грип и настинка също. Въпреки това, през моите девет месеца бях в блестящо здраве, доколкото може да е такова, когато си бременна.

Още след първата настинка на дъщеря ми потърсих продуктите на Биозин Кидс, които заедно с класическия Биозин включих в ежедневието на цялото семейство. Открих, че за да укрепна здравето на дъщеря ми, трябва да се погрижа и за здравето на най-близките й възрастни.

С посещенията в ясла нуждата от допълнително укрепване на имунитета стана осезаема. Биозин Кидс се превърна в задължителен старт на деня ѝ. След навършване на две години, Биозин Кидс може да се предлага два пъти дневно за допълнително укрепване на имунитета.

Солна стая

По темата за солната стая съм споделяла и преди. Написах и цял блог пост за това „Какво е полезно да знаем преди да посетим солна стая“ (без значение коя и в кой град). Иска ми се обаче да споделя една история от последното ни посещение.

След резервация в Сол ми получих телефонно обаждане от рецепция. Дружелюбен, както винаги глас, ми обясни, че няма да сме сами по време на сесия, а към нас ще се присъедини още едно дете. Увериха ме, че е здраво и е редовен посетител – ама наистина редовен, поне 3-4 пъти седмично.

Докато се настанявахме в стаята, влезе Е. с баща си. Заговорихме се – човъркаше ме притеснението каква е причината зад толкова чести посещения. В някой солни стаи подобна честота даже не е препоръчителна (много зависи от солта).

Баща ѝ започна да ми разказва тяхната история. Е. е започнала да посещава частна ясла и да боледува често. Няколко месеца по-късно била класирана за държавна и трябвало да смени изцяло средата (и вирусите, които децата си „подаряват“). Семейството решило, че е време да направят допълнителна стъпка към подсилване на имунитета. Така баща ѝ започнал да я води поне три пъти седмично в солна стая за деца, веднага след като я вземе от ясла. Това проработило за семейството и те забелязали как на новото място тя посещава без прекъсвания. Боледува, разбира се, като всички нас, но не толкова често. Останалите фактори в статията сигурно също подпомагат здравето ѝ. Солната стая обаче заема централно място в превенцията и здравето на Е.

Photo by Kampus Production on Pexels.com

Балансирано хранене

Да, храната с която храним децата си не е същата от едно време, с която бяхме захранени ние. Рядко се среща кисело мляко от мандрата в буркан и домати и краставици, откъснати току що от нечия градина. Освен трудни за намиране, подобни продукти често са тежко перо от месечния семеен бюджет.

Какво може да направи един родител тогава?! Моето решение е да осигурявам достъп до сезонни плодове и зеленчуци. По правило у дома купуваме и продукти, които възрастните в семейството не обичаме да консумираме, но все пак не пропускаме да предложим на децата. Пример е зеленчукът праз лук, който не е особено предпочитан от нас у дома.

Търся помощ и от качествена детска кухня, на която имам доверие в продуктите и разнообразието на храната, която предлагат. Поръчваме храна от Furisto, като 100% от млечните и зърнени продукти и брашна, които използват, са от био производство (доставят в гр. София). Кухнята предлага риба поне веднъж седмично и био сезонни плодове и зеленчуци в менюто си.

Някои деца предпочитат зърнени храни (бисквити, сандвич, солети) пред плодове и зеленчуци. За да мотивираме консумацията на последните у дома, често включвам детето в пазаруването. Така тя сама подбира плодове, зеленчуци и зърнени култури, които после да сготвим. Включвам я и в готвеното от най-ранна възраст, като провокирам естествения детски интерес да опитат храните, с които готвят.

Photo by William Fortunato on Pexels.com

Осигуряване на качествен Сън

Добрият сън е ключов за доброто здраве и настроение на децата, та това важи дори и за възрастните. Специалистите по детски сън отдавна доказаха как той влияе на позитивното детско развитие и дори имунитет.

Приятелите ни от Unicorn Baby разработиха безплатни материали, с които да подпомогнат родителите да осигурят оптимални условия за сън на децата си. От влажност и температура в стаята, подходящото облекло и дори норми за продължителност на съня, с които да се подсигури здрав сън за активно и здраво дете.

Дори аз самата спя неспокойно в прекалено топла стая или с прекалено дебела завивка. В началото на майчинството си се притеснявах да не би бебето да не е добре облечено/завито докато спи. След случай на „претопляне“ винаги проветрявам детската стая и се грижа чувалът за сън да отговаря на сезона и градусите в стаята.

Колкото до детския режим – той си остава същия през почивните дни, колкото и да ни се иска да останем до късно, за да се видим с приятели или да променим следобедната дрямка.

Вижте още безплатни материали на https://www.unicornbaby.bg/

Бабини илачи

Темата за народната медицина при подсилване детското здраве е всеобхватна. Съществуват безброй решения, които често са странни или поне следва да се обсъдят с педиатър преди прилагането им. От ходене на баячка за здраве до сложни мехлеми и мазила при настинка. Тук споделям двете най-често препоръчвани.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Прополис или направо всякакви пчелни продукти. Пчелно млечице, прополис или няколко лъжици мед на гладно. Пчелните продукти често са предпочитани от родителите около мен за подсилване на имунитета. Червен флаг е алергията към мед, добре е да се прилагат при по-големи деца и задължително след консултация с педиатър.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Масло от тамян и други етерични масла. След разговори с близки майки се спрях на етерично масло от тамян за засилване на имунитета. При неразположение една капка се маже на гърдите на детето/под носа му, за да го вдишва докато спи. Твърди се, че маслото от тамян помага на дихателните пътища и следователно е помощник в борбата с така известния градински сопол.

Коментирайте с вашите идеи за подсилване на детския имунитет, така че заедно да си помогнем в борбата със сезонните вируси.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: