Пчели – безплатни педагогически ресурси за детската градина

Пчелите са толкова важни за планетата Земя, че без тях тя просто няма как да съществува във вида, в който е сега. Това го знае всяко хлапе, но сигурни ли сте, че е известно на вашето?

Децата учат чрез играта, за това и подготвихме образователни помощни материали, с които да говорим по темата и едновременно с това да се забавляваме. Материалите са подходящи за различните възрастови групи, като са съобразени според техните възможности. Знаем обаче колко креативни и иновативни са децата и може би ще успеят да се справят с всяка от задачите по своя начин.

Безплатните ресурси са чудесни за упражняване фината моторика и концентрация, прекрасен помощник и в ситуации по математика – броене, групиране, назоваване на цветове.

Образователно табло „Как се прави мед“

Ресурсът е подходящ за беседи по темата как пчелите правят мед. Детето може да проследи стъпките логически, а изображението прилича на пчелния кошер.

Идея за ролева игра

Децата са пчелите, които ще правят мед. Те са тези, които ще събират нектар и пчелен прашец от цветята (например малки квадратни листчета). Децата трябва да направят „джоб“ с блузата си и да прибират „прашеца“ в него.

После занасят на работна маса “ в кошера“ събраното, за да бъде оцветено/изрязано във форма на хексагон с ножица.

Педагогът/родителят е пчелата-майка/кралица, която помага на пчелите да превърнат нектара в мед.

Дидактичен материал „Проследи пътя на пчелата“

Този материал може да се използва за упражнение на фината моторика и тихи игри. Децата могат да проследят очертанията първо с пръст, а по-големите и с молив. Пунктирната линия се усложнява с всяка стъпка, като детето внимателно следва да свърже точките, без да пропуска нито една. Докато трае заниманието, може отново да се обсъди пътят на меда от цветето до закуската на децата.

Дидактичен материал „Хайде да броим“

Материалът е предвиден за деца в градинска възраст. Те трябва да преброят елементите от картинката и да сложат съответната цифра или брой точки в кутийките. Всеки елемент получава по една точка за еднократното му появяване на работния лист.

Полезни връзки:

За повече информация по въпроса „Защо са важни пчелите“, може да видите тази презентация на Министерство на Земеделието: https://www.bfsa.bg/userfiles/files/rastitelno-zdrave/Pcheli_A4.pdf

Тази научна статия на Александрина Ганчева на тема „Ползата от пчелите“ https://uard.bg/files/custom_files/files/documents/New%20knowledge/year2_n1/paper_gancheva_y2n1.pdf

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: