Как да помогнем на децата да се научат да издухват сами носа си

Докато пишех заглавието на статията осъзнах колко абсурдно звучи, че някой ми предлага да науча детето си как да си духа носа?!? Да, наистина – за нас възрастните, това е умение, което притежаваме и дори не се замисляме за него. То е нещо съвсем естествено, което правим без усилие тогава, когато ни се налага и имаме нужда. При децата обаче ситуацията е малко по-различна. За тях издухването на носа не е естествен процес, а именно умение, което трябва да бъде усвоено с известна доза усилия и практика. За издухването на носа са необходими сензорно моторни умения – координация очи-ръце, силен захват с пръсти на салфетката, да си сложат ръката по средата на лицето точно при носа, да си затворят устата. Поради всички тези специфики не можем да очакваме от 2-годишно дете, че ще си духа само носа. Въпреки това ние можем активно да участваме в процеса на научаване като подпомагаме детето и го мотивираме да опитва. По-долу ще откриете и няколко съвета в тази насока.

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Игри, идеи и конкретни техники

Имитация – добре познатият и стар похват на имитацията. Децата възприемат най-лесно и бързо тогава, когато виждат и наблюдават какво правят възрастните. В стремежа си да са големи и да бъдат като нас (на по-късен етап ще разберат, че да си дете е най-хубавият и безгрижен период хихи), те внимателно следят всяко наше движение. Точно затова имитацията е доста подходящ начин да им покажем как да си издухат носа. Ако подходим чрез игра, може да се редуваме с детето и да се имитираме взаимно. Част от нещата, които родителя може да накара детето да повтори са:

  • да си затвори устата и да си задържи дъха;
  • да се опита да изкара въздух през ноздрите докато е със затворена уста;
  • да вдигне салфетка с палце и показалец.

Огнедишащ дракон – холът е превзет от разярени огнедишащи дракони, които се опитват да уплашат противника със струята въздух (в действителност огън, разбира се), която излиза от ноздрите им. Препоръчително е играта да не се прави непосредствено преди лягане или заспиване, защото има вероятност да превъзбуди и развълнува допълнително децата.

Състезание за цялото семейство – игра със състезателен характер, в която основната цел е чрез издишване и въздух само от ноздрите, състезателите да преместят на определено разстояние нещо лекичко (например къс хартийка, малко парче памук).

Рисуване върху стъкло – детето слага под носа си малко джобно огледало, за да види как се замъглява. След това може да нарисува нещо върху вече замъгленото стъкло. В последствие играта може да се направи и с по-голяма огледална повърхност.

Предизвикателство със салфетка – нека детето постави салфетка пред лицето си и да я издуха с уста. По този начин ще види, че от въздушната струя салфетката се движи. Следва предизвикателството – да се опита да помръдне салфетката със затворена уста и чрез струя въздух от ноздрите си.

Правя и едно важно уточнение – всички тези техники и методики са ефективни толкова, доколкото ще спомогнат и ускорят процеса на научаване на това умение на детето. Не очаквайте бързи и мигновени резултати, защото изисква време.

Photo by Goda Morgan on Pexels.com

Няколко допълнителни съвета

Добра идея е да започнем да учим децата да си духат носа още преди да се разболеят. По този начин се намалява рискът от това да се ядосат, фрустрират или откажат твърде бързо. Когато са болни, нослетата им са запушени и няма да могат да изкарат въздух от тях. Така те не биха могли да осъществят голяма част от игрите, които предлагам по-горе.

Друг важен момент засяга точно периода, в който децата са болни. Имено в този момент трябва да се стараем да предлагаме на детето само меки и в никакъв случай твърди салфетки (тип кухненска хартия и т.н), които биха могли да разранят и без това деликатното носле на децата и по този начин те да асоциират духането на носа единствено с болка.

Кога, къде и как

Децата порастват и идва моментът, в който те са усвоили умението да си духат носа. Знаят ли обаче кога е подходящото време? Подсказали ли сме им за някои „тънкости“ в подобни ситуации? Подходящо би било да обърнем внимание на по-големите деца като ги научим на маниери и социално приемливи норми – кога и къде е подходящо или не да си издухат носа. Като учител веднага се сещам за пример с някое дете в началния етап на образование. Децата в тази възраст се учат да се концентират и да задържат вниманието си върху една задача. В същото време обаче, те трябва да могат и да извършват повече от една дейност едновременно без да си пречат по между си. Такава е ситуацията по време на час ако дете има нужда да издуха носа си. То трябва да прецени кога е подходящ момента да си извади салфетката, да помисли къде да я изхвърли или прибере след употребата й и тн. Това изглежда лесна задача на пръв поглед, но всъщност изисква не малко усилия, защото детето трябва да остане концентирарано, да продължи да слуша учителя и да не пречи на съучениците си. Точно за това е важно да помогнем на децата да вникват в социалния контекст и да разберат в цялост подобни ситуации.

Книжки, филмчета и стихчета на помощ

Често книжките и детските филмчета се оказват от голяма полза в опитите ни да научим децата на нещо. Те са лесен и бърз начин малчуганите да запомнят факти или поредица от действия и стъпки. Благодарение на пъстроцветните страници, успях с лекота да обясня на дъщеря си какво представляват микробите и бактериите и как да се предпазим от зловредните такива. Това стои в основата на разбирането за нуждата от това да издухват носа си или да измиват ръцети си внимателно и старателно.

Споделям и едно обучително и забавно видео, което макар и на английски език, е лесно разбираемо за повечето деца.

*Заглавната снимка на статията е Nature photo created by gpointstudio – www.freepik.com

А ето и една авторска идея за стихче, което да помогне на децата в процеса на учене.

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: