Мама – стоматолог

Представям ви, с голяма радост, Д-р Санди Фесток – Dr. Sandy Festok – мой много близък приятел и майка на две прекрасни деца – четиригодишно момче и почти тригодишна девойка. Тя се включва в идеята за споделяне на опит – от мама за мама, с голямо желание и ентусиазъм.

Д-р Санди е стоматолог, който често работи и с деца пациенти. По женски, на чаша виртуално кафе, я разпитах за денталната грижа и „страшното“ първо посещение в зъболекарския кабинет. Тук е моментът да й благодаря, защото с помощта на нейния професионализъм, спокойствие и търпение, имам дете, което е готово да ме моли, за да иде в стоматологичния кабинет при д-р Санди. Звучи невероятно, нали? След като прочетете следващите редове съм сигурна, че ще разберете защо това е така. Тя е моята мама-специалист по орална хигиена и насоките, които ми дава са безценни за мен. Ето и част от тях:

Кога започва грижата за първите детски зъбки и какво включва тя?

Грижата за детските зъби трябва да започне още с появата на първите зъби. Най-удачно е родителите да използват силиконови напръстници. В аптечната мрежа могат да бъдат открити в комплект с подходяща паста за зъби. Тук е моментът да кажа, че на пастата трябва да е означено, че е подходяща за деца на възраст от 0 до 3 години. В този възрастов диапазон децата поглъщат пастата за зъби и поради тази причина видът и съставът й са от изключително значение.

С какви хитрини да мотивирам децата да се грижат за зъбките си?

За малките деца миенето на зъби често не е приоритет. В този момент се включва активно родителят, който трябва да измисли всевъзможни начини, за да мотивира детето да поддържа добра и редовна устна хигиена. Аз самата започнах да говоря с децата си по тази тема от доста ранна възраст, като често съм използвала креативни решения като слушането и пеенето на весели детски песнички, свързани със зъбките, превръщането на самия процес в удоволствие и с игрови елемент. Често оставям децата сами да измият зъбите си, защото проявяват такова желание, а това трябва да се стимулира от родителя. След това и аз почиствам зъбките им, за да съм уверена, че сме положили качествена грижа.

Кога е удачно детето да посети зъболекар за първи път и как да го подготвим за прегледа?

Първият преглед трябва да се осъществи колкото се може по-рано, защото в стоматологията един от най-важните елементи е превенцията. Когато говорим за деца е важно да направя уточнението, че няма такова нещо като „малко дете“ за посещение – има малко дете за манипулация. Често се твърди, че преди навършване на 3-годишна възраст подобен преглед би бил неадекватен. За съжаление обаче, в практиката си съм се сблъсквала с не един или два случая, в които са ме посещавали тригодишни деца с пулпит и перидонтит. Това са случаи, в които системно не е полагана никаква грижа за временните зъби, изобщо никога не са били измити качествено и съответно кариесът се е появил малко след като са се появили. Целта на първата визита в стоматологичния кабинет е най-вече детето да се запознае със специалиста, който ще се грижи в бъдеще за неговите зъби. Да се пречупи често насаждания страх у децата по отношение на зъболекарите. Добре е детето да седне на стола, да му се остави пространство да попита за нещата, които будят интерес в него. За мен като професионалист, най-важното в работата с деца е да изградим доверие по между си, на което след това да се основават цялостните ни взаимоотношения като специалист – пациент.

Тук е и моментът да отправя един призив към родителите . Никой не желае детето му да бъде подложено на болка или стрес, но имено за изграждането на доверие, е изключително важно да сме откровени с децата си. Не им обещавайте нищо, за което не сте сигурни, че ще се случи по време на зъболечението – не им обещавайте, че няма да има болка, че манипулацията ще приключи бързо, защото това, може и да не е така. Намерете „своя“ стоматолог, който ще откликне на детското любопитство и страхове, ще отговори на всички въпроси на детето и спокойно ще обясни какво следва.Обичайте децата си, грижете се за тяхната устната хигиена, а в отплата ще получите най-прекрасния подарък – чиста и искрена детска усмивка с бели и здрави зъбки.

Споделено,
д-р Санди Фесток

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: