MamaDoula

Бременността и раждането през изминалата година бяха съпътствани с новите предизвикателства на световната пандемията. Хиляди майки ги посрещнаха смело, но и с малко страх и усещане за несигурност.

Реших да ви запозная с Марика Бабева – MamaDoula, защото тя лесно ме убеди, че няма нужда да минаваме през всички тези емоции сами, а подкрепата е по-близо до нас от всякога. Марика е дула, йога инструктор и дипломиран психолог. През 2019 започва обучението си за дула към Dona International и член в Асоциацията на българските дули.
Майчинството измества професионалният й фокус към емоционалния свят на бременните и новите майки. „Да се грижа за жените по време на бременността, раждането и в периода след това е абсолютна привилегия. Вярвам, че всяка жена заслужава да усеща сигурност и подкрепа в този трансформиращ момент.„

Марика отговори на съпътстващите ме въпроси по отношение на тази толкова традиционна и сякаш позабравена роля – ДУЛА.

Какво е ДУЛА и кога да се свържем с нея?

– Буквалният превод на „дула“ е „жена, която служи“. В действителност дулата е обучен немедицински специалист, който оказва емоционална и физическа подкрепа на бременната и раждащата жена. Дулата е помощник след раждането и може да подпомогне кърменето с насоки, да предложи различни начини за възстановяване. Няма правило „кога да се свържа с дула“, точният момент е тогава, когато го усетиш за необходимо.

Как ДУЛАТА оказва подкрепа по време на бременността, раждането и след това?

– Дулата ще окаже емоционална и физическа подкрепа, ще предложи немедикаментозни методи за обезболяване, различни позиции на тялото, които да благоприятстват прогреса на родилният процес. Дулата може да разяснява възможните практики и процедури , извършващи се от медицинският екип в болницата, както да дава информация за етапите на бременността и раждането. Дори това, че самата аз съм дула, не прави моите раждания по-различни. Когато раждаш, често губиш контрол и е важно да имаш и да усещаш подкрепа. Дулата ще бъде Ваш помощник в подготовката за големият ден.

Дулата и Пандемията – Как съвременната дула подпомага родилката по време на извънредното положение?

– Извънредното положение е предизвикателство за всички. Болниците не допускат дули поради създалата се обстановка в страната. Пренесохме част от работата си и в онлайн пространството, което пък от своя страна дава възможност за подкрепа на семейства от цялата България. Фокусът ни остава същият – комфортът и добруването на жената. Присъстваме до раждането и след това , като по време на престоя в болницата сме на линия , стига жената да има възможност за връзка с нас. Във Варна, където работя и живея, ситуацията с дулите е особена, но влагаме усилия и много желание, за да я променим и подобрим. Вярвам, че ще се случи.

Може да се свържете с MamaDoula през Фейсбук или Инстаграм на https://www.facebook.com/MamaDoula и https://www.instagram.com/mamadoulabg/.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

2 мнения за “MamaDoula

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: