Какво да проучим при избор на болница за проследяване на бременността и раждането – Част Втора

Кои са най-важните въпроси, които да си зададем и на които да потърсим отговори

В предходната статия споделям кои са основните въпроси по отношение Проследяване на бременността, които си зададох при избора на болница.

Деветте месеца обаче често отлитат бързо и неусетно и идва моментът, в който трябва да се подготвим за постъпването в болницата и раждането. В такъв емоционално наситен момент, не е от второстепенно значение къде ще попаднеш и при какви условия. Точно в тази връзка са и следващите ми критерии, които съм се постарала да проуча детайлно, доколкото това е възможно.

ПРЕСТОЙ В БОЛНИЦАТА И ПОДГОТОВКА ЗА РАЖДАНЕТО

Битови условия

За съжаление, поради настъпилата епидемиологична обстановка е прекратена практиката за Дни на отворените врати, по време на която е било възможно бъдещите майки да влязат, разгледат и най-вече усетят цялостната атмосфера в клиниката. АГ Селена дават добър пример в тази посока, тъй като са решили да не лишават напълно своите пациенти от това и в крак с тенденциите, към момента периодично се провеждат подобни онлайн обиколки на болницата. Виртуалната разходка из болница Селена можете да видите тук – Ден на Отворените Врати в АГ Селена. По този начин отново се получава някаква представа какво да очакват жените от престоя си. От тази онлайн информация аз разбирам, че има както стандартни стаи, така и 2 самостоятелни ВИП стаи и едно студио. В стандартната стая се настаняват не повече от две жени и има отделен санитарен възел към всяко помещение. Студиото пък се е използвало най-вече от дами, чиито партньори споделят с тях дните на болничен престой, но отново поради Ковид ситуацията, тези мерки са затегнати и не се допускат външни лица в отделенията. Това със сигурност щеше да бъде нашият избор, но за жалост към момента това е невъзможно. За мен е от голямо значение да имам възможност за избор на стая, в която да бъда сама с бебето. Това е породено изцяло от предходния ми опит, тъй като тогава престоя ми беше удължен заради усложнения и прекарах 10 дни в болницата, сменяйки няколко „съквартирантки“. Да, понякога ми беше приятно да има с кого да поговоря, но през повечето време трябваше да се съобразяваме една с друга по ред параграфи – отваряне на прозорец, шум – телевизор или обикновен разговор по телефона. Честото влизане на медицински лица при другите родилки също понякога смущаваше съня и спокойствието на мен и бебето. Разбира се, с реалистична представа съм за изживяване далеч отвъд курорт в Доминикана например, но определено за усамотението в този момент е по-удачния и предпочитан от мен вариант и се радвам, че в болница Селена имам възможност да направя своя избор.

Битовите условия включват и принадлежностите, които се осигуряват по време на престоя, както и храната. И за двете все още нямам лични впечатления, но спомняйки си отново предишния си опит, и двете не са определящи за мен- така или иначе в тези моменти нямам желание за хапване, а съм сигурна че ще помъкна половината къща със себе си независимо дали имам всичко подсигурено или не. Все пак е предимство да знам, че няма нужда да нося елементарни неща като ролки тоалетна хартия и прибори, което е норма в държавната болница.

Още един важен за мен момент е съотношението на медицински сестри и персонал към броя на пациентите в отделението. Доколкото разбирам, в АГ Селена тази пропорция е 1:2, тоест на две раждащи жени се пада, образно казано, по една акушерка. Това за мен е напълно достатъчно и е предпоставка за навременна грижа при нужда.

Подготовка за раждането – курсове/информационни бюлетини

Всеобщото разбиране гласи, че веднъж вече преминала по пътя с едно дете, си наясно с всичко, което ти предстои. Дрън дрън! Аз лично съм забравила 90% от нещата, свързани с предходното ми раждане и подготовката за него. Освен това медицината не е константа, проучвания се правят всеки ден и често новостите отричат напълно правилата от преди няколко години.

Това е и една от причините да търся възможности за получаване на експертно мнение и проверена информация. Тук на помощ се повяват популярните в последните години Училища за бременни. С първата си бременност посещавах такова, което беше организирано присъствено, но в момента всички са пренасочени онлайн. Ето и някои от Училищата за родители, които открих:

Училище „Мама знае най-добре“

Училище за родители от списание 9 месеца

Рубрика в списание Кенгуру „Попитай акушерката“

Онлайн Училище за родители Селена

Темите обикновено са свързани с това какво да очакваме от раждането и бременността; какво да следим при протичането им; към кого да се обърнем при конкретни въпроси и проблеми; как да полагаме адекватни грижи за себе си и бебето в първите дни след раждането и още много други.

Аз лично избрах да следя най-вече Училището за родители на АГ Селена, тъй като там говорят специалистите, които реално се грижат за мен и отчитам като предимство да чуя имено тях. Ако и болницата, която вие сте избрали предлага нещо подобно като формат, препоръчвам горещо да се включите и да следите темите имено там. По този начин се засилва усещането за получаване на лична подкрепа и сигурност, че ще се справя с новата си роля. Ако пък болницата поддържа и страници или групи в социалните мрежи, би било повече от чудесно да имате възможност да обмените опит с конкретни хора, преминващи и вълнуващи се от същите като вас неща.

Възможности за обезболяване при раждането

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Включвам тези въпроси тук, защото отговорите им се крият в предварителната консултация, която се прави с анестезиолог преди раждането. Аз лично търся професионалист, който да изслуша притесненията, страховете ми, да покаже загриженост и лично отношение и да ми даде опции (разбира се, медицински подходящи за мен). Тъй като имам стесняване в междупрешленното пространство (възможно е да не се изразявам медицински коректно – така съм запомнила обясненито от разговора със специалист при първото ми раждане), в мен стои притеснението как ще премине обезболяването конкретно в моя случай. За щастие, в АГ Селена се срещнах с д-р Ячева, която търпеливо и подробно ми обясни как следва да процедираме. Разясни ми какви опции имам и какво е препоръчително. Ако и вие искате да разберете как протича срещата с анестезиолога, какво да очаквате, как да се подготвите и какви са възможностите ви за обезболяване, можете да прочетете повече съвсем скоро в моя откровен разговор с нея (следете блога).


Вярвам, че въпросите, които задавах на себе си при избора, ще бъдат от полза и за други майки, които имат колебания без значение в коя точка на света ще раждат. Благодарна съм, че живеем във време и на място, където можем да избираме и да се спрем на най-доброто за нас и нашите семейства.

Photo by Pavel Danilyuk on Pexels.com

Списъкът ми с въпроси обаче далеч не се е изчерпал. Можете да откриете какво е важно за мен при Проследяването на бременността и Раждането и грижите за новроденото.

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

2 мнения за “Какво да проучим при избор на болница за проследяване на бременността и раждането – Част Втора

Вашият коментар

Discover more from Майките Споделят

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Цялата публикация