Какво да проучим при избор на болница за проследяване на бременността и раждането – Част Трета

Кои са най-важните въпроси, които да си зададем и на които да потърсим отговори

Раждане и грижи за новороденото

Възможности и условия при раждането

Макар да зная, че ще срещна своето ангелче чрез оперативна намеса, за мен е важно да проуча цялостното отношение на клиниката по темата, свързана с начините на раждане. Част от тях са дали болницата предлага други форми на раждане отвъд традиционните такива (например водно раждане), има ли опция за подкрепа от дула, предлагат ли се допълнителни механизми за справяне с този процес? Ако тези въпроси са важни и за вас, не забравяйте да си набавите необходимата информация, за да сте спокойни и подготвени. На предходното ми раждане съпругът ми изяви голямо желание да влезе с мен в операционната зала. Бързо съжали за това си решение, тъй като имаше усложнения и се наложи освен обезболяването чрез спинална упойка, да ме приведат и под обща такава. Мисля, че към момента, поради епидемиологичната обстановка, мерките са затегнати и придружителите и външни лица под каквато и да е форма не се допускат при раждания в цялата страна. Така или иначе, предвид предходния ми опит, нямах намерение да си причинявам отново стреса и да мисля освен за себе си и за бебето, дали и съпруга ми не припада някъде по коридорите 😀

Ако раждах по естествен път, със сигурност бих се запитала каква е визията на болницата по отношение движението при контракциите и раждането и имат ли механизми, с които спомагат по-лесното им протичане. Оказва се, че в АГ Селена застават зад убеждението, че жената следва и може да се движи свободно, а пилатес топките са първи приятели в предродилния период. Чувала съм ужасяващи истории за вързани за болничното легло родилки, които не могат да помръднат и се чувстват в капан, а емоционалната травма от подобно преживяване, сигурна съм, не е никак лека. Надявам се това да не е реалността на повечето места… Избирам и болница, в която знам, че на сутрешната визитация няма да влезе лекар, който да предвожда цяла тумба стажанти и да използват тялото ми за обяснения. Случвало ми се е при престои в болници по други поводи и не е най-приятното нещо на света. За това и избирам място, на което „да“ – има специализанти, но това са вече завършили медицина хора, които могат да положат адекватни грижи за пациента и не те разглеждат като ескпонат.

Практикува ли се отложено клампиране на пъпната връв

Photo by Vidal Balielo Jr. on Pexels.com

Макар ражданията ми да са секцио и да не съм правила подобно нещо, е в списъка ми, защото показва цялостното отношение на болницата още от самото раждане в създаването и засилването на връзката майка-дете. Сигурна съм, че не малко майки държат на подоно отлагане. Чела съм някога някъде, че отложеното клампиране осигурява допълнително време за приток на богата на различни вещества кръв от плацентата през пъпната връв към бебето, а периода на изчакване е докато спрат пулсациите на пъпната връв. Всичко се случва по преценка на неонатолога и акушер-гинеколога, които следят за състоянието на майката и бебето.

Има ли кръвна банка

Photo by Puwadon Sang-ngern on Pexels.com

Наличието на кръвна банка предполага по-бързата реакция в определени случаи, за които надявам се, да не ми се налага да разбирам от първо лице. В случая с моята болница, не разполагат с такава, но при необходимост получават своевременно необходимото от Районния център за трансфузионна хематология в Пловдив.

Политика на кърмене

Photo by Bu00fcu015franur Aydu0131n on Pexels.com

Кърменето…болезнена за много майки тема, която често стои на дневен ред и е неизчерпаем източник на поводи за полемики и спорове. Без значение как се стекат обстоятелствата при вас или какво решение вземете, информацията по въпроса е важна и основна, защото засяга развитието и храненето на бебето. С първото си дете кърмих за много кратко време, а след няколко запушвания, усложнения и мастити, прекратих изцяло. За мен в онзи момент това беше правилното решение, което взех за себе си и детето си. За щастие още в болницата попаднах на акушерка, която много ми помогна да започна да опитвам да кърмя. Подкрепата в такъв момент е ключова. За съжаление, тогава беше единствената, която със спокоен глас и търпение ми помагаше и чаках да се падне тя на смяна, за да мога да задам въпросите си, които бяха стотици хиляди. В АГ Селена има кабинет в подкрепа на кърменето и консултант, който оказва съдействие не само при престоя в болницата, но може да се обърна към него и в последствие. Увериха ме също така, че едновременно с това, персоналът в детската стая и в родилното, са сертифицирани и също разполагат с адекватна информация по темата. Иска ми се наистина да получавам такава от конкретните специалисти, за да знам, че е верифицирана и достоверна.

Има ли неонатлог 24/7 в болницата

Макар да е почти в края на чек-листа ми, всъщност това е едно от най-важните неща, които ме накараха да преосмисля избора си и да се насоча имено към тази болница. В АГ Селена не само има неонатолог на разположение през цялото време, ами разполагат с цяло неонатологично отделение. Както вече споменах, имаше усложнения с предходното ми раждане и една от тревогите ми беше имено достъпа до специалисти през цялото денонощие. В тази болница има цял спектър – детски кардиолог, офталмолог, пулмолог, ендокринолог, оториноларинголог, ортопед, нефролог, невролог, инфекционист, гастроентеролог и хирург. Наличието на цяло едно такова звено ми носи доза спокойствие. До колкото ми е известно, дори в отделението има място и за бебета с проблеми, които са родени другаде, а тук се намира и единственият в България ултрамодерен кувьоз „Babyleo TN500“.

По-подробна информация можете да прочетете на сайта на болницата, където е описано с каква апартура се борави в отделението и какви са основните грижи, които се полагат там. Силно се надявам и хигиената да е на високо ниво, защото отново имах неприятно изживяване от предходната частна болница, в която Лора се оказа изписана с вътреболнична инфекция. Отново от сайта се информирам, че в „неонатологичното отделение се използва модерна дезинфекционна програма, антибактериални PVC облицовки и настилки и не отчита взривове на вътреболнични инфекции“.

Грижи за новороденото

Разбира се, вниманието към бебето е на първо място. За мен от съществено значение е как е организирана грижата за него и колко често мога да го виждам. В АГ Селена ми обясниха, че има специална детска стая за бебетата, но силно се насърчава по-продължителният престой при майката с цел засилване на връзката майка-дете. Естествено, както и всяко едно нещо в медицината, предполагам, се извършва стига състоянието на майката и бебето да го позволяват. Новородените често имат нужда от специфична грижа, различни изследвания и прегледи от неонатолозите, така че родилката има възможност да си отпочине докато специалистите вършат своята работа. Аз самата съм имала моменти на нужда от почивка при предходното си раждане и тук оценявам високо опцията за телефон и директна връзка с детската стая. По този начин мога да помоля да донесат или съответно отнесат детето, когато има подобна необходимост. Е, ще се старая да не „прекалявам“ тъй като предполагам работата на дамите от детската стая не е единствено да разнасят бебета напред-назад по коридорите :). Силно ме впечатли информацията, че разполагат с някакво специално „ухо“, което измерва децибелите и подава сигнал ако се надвишат препоръчителните стойности. Обмислям да разуча цената на подобна джаджа и да го поставя в нас, за да дава сигнал на Лора всеки път щом реши, че крещенето е най-добрият начин да привлече вниманието ни 😀

Има ли програми за постродилна грижа

Тук включвам отново всякакъв тип курсове, лекции или възможност за среща и подкрепа от психолог. Също така постродилната грижа за бебето е от голямо значение. В цената, която заплащам към болницата, има включени два прегледа с педиатър след изписването. Преди да си тръгнете от болницата, при изявено желание, може да се направи и слухов скрининг. Като допълнително платена опция стои и възможността за преглед от ортопед.

Къде си, татко?

Погълнати от себе си и бебето, май таткото често остава на заден план. За нашия не се притеснявам – той ще открие къде да седне да чака и да пие едно кафе, но нещата далеч не се изчерпват с това. Той е другата половина от създаването на малкото човече, а в създалата се обстановка, възможностите му за включване са минимизирани и ограничени. Все пак разбрах, че при нас показват бебето на таткото веднага след раждането (зад стъкло, разбира се – няма директен контакт по ред съображения) и дават възможност да се „запознае“ с него, да го снима и да се наслади на макар и отдалечения първи контакт с малкото същество. Информация за бебчето и майката се предоставя всеки ден по телефона, а аз съм щастлива, че живеем в 21 век и с едно натискане на бутона мога да включа „live“ връзка и да потопя една идея повече бащата в цялостното преживяване.

Сигурно пропускам нещо, което за някой би било важно, но в главата на всяка от нас се въртят колкото еднакви, толкова и различни мисли за раждането. Всички тези въпроси съм проучила внимателно, за да съм възможно най-сигурна. Ето и от къде съм си набавяла основно информацията:

  • Директен разговор с лекаря
  • Мнения на близки, приятели, познати
  • По телефона или директно на място в болницата
  • Уебсайт/страница в социалните мрежи
  • Дни на отворените вратиАГ Селена имат виртуална обиколка
  • Социалните медии – тук има много информация, но и доста разнопосочни мнения. Ограничих четенето там, защото щях да се объркам със сигурност 🙂
  • Данни/статистики – искаше ми се да имам достъп до подбни данни, но за съжаление не открих нищо. Там очаквам да видя статистика колко често се извършва секцио ; прави ли се задължително секцио след първо такова или се подкрепя естественото раждане; практикува ли се предизвикано раждане или оставят процеса да започне сам и естествено и още куп подобни въпроси.

Ако мога да обобщя, една от основните ми причини да спра избора си на АГ Селена, отвъд лекаря ми, са всички удобства, както и позитивните коментари, които съм слушала от няколко свои познати. Една от тях дори все още пътува София – Пловдив, за да следи бременноста си след забременяване в Ин витро центъра на клиниката. Най-силният ми аргумент обаче си остава онова вътрешно усещане, което имам всеки път при посещението си там. Не се чувствам напрегната, неспокойна или изнервена, а това е най-важното, което мога да си подаря – спокойствие!


Вярвам, че въпросите, които задавах на себе си при избора, ще бъдат от полза и за други майки, които имат колебания без значение в коя точка на света ще раждат. Благодарна съм, че живеем във време и на място, където можем да избираме и да се спрем на най-доброто за нас и нашите семейства.

Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

Списъкът ми с въпроси обаче далеч не се е изчерпал. Можете да откриете какво е важно за мен при Проследяването на бременността и Престоя в болницата и подготовката за раждането.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

2 мнения за “Какво да проучим при избор на болница за проследяване на бременността и раждането – Част Трета

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: