Какво да проучим при избор на болница за проследяване на бременността и раждането – Част Първа

Кои са най-важните въпроси, които да си зададем и на които да потърсим отговори

Когато си бременна, изборът къде да проследяваш как протича бременността и къде да родиш, обикновено е както добре обмислено, така и в голяма степен емоционално решение. Тревогите и притесненията започват още от първия момент на двете чертички. Истината е, че много често жените избират първо гинеколога, а едва след това болницата. Има не малко лекари, които имат частна практика, но водят раждания в различни болници и тогава изборът се свежда между тези конкретни клиники.

За мен предварителното проучване е голяма част от процеса на взимане на осъзнато решение и съответно добре информиран избор. Даряването на нов живот е най-значимият за мен акт в житейски план и е важно добре да обмисля на кого доверявам грижите за най-ценното си притежание.

Photo by Kaboompics .com on Pexels.com

Макар и от София, по стечение на обстоятелствата, и двете си бременности изживявам с пълна сила в Пловдив – място, което обичам и определено свързвам с периодите на бременност.

Ето и как преминават Първите дни на бременността и какво е важно да знаем.

И двата пъти избирам да се доверя на частна болница. Докато първия път бях тотално шашната и незнаеща накъде да погледна, сега се чувствам една доза по-уверена и спокойна. Това ми даде възможност внимателно да проуча опциите си и да направя по-осъзнато своя избор. Този път, за разлика от предходния, избрах за проследяването на бременноста ми да се грижи д-р Костадин Георгиев, който води своята практика в АГ Селена. Планирам раждането на детето си също там, а причините и обосновката ми за това можете да откриете в следващите редове. Изборът както на болница, така и на лекар, не са никак лесни задачи, но аз имах късмета да попадна на точния за мен човек и на място, на което да се чувствам спокойна и обгрижена.

Приятелите ми често се шегуват с мен, че имам списък със списъци. Е, познавайки се, не са особено далеч от истината. Ето и поредното доказателство – списък с основните критерии при избор на болнично заведение (уточнение – не са степенувани по важност, а са само изброени), които можете да обмислите и да наклонят везните да предпочетете едно място пред друго. Основните категории, в които ги разделям за улеснение, са три: Проследяване на бременността; Престой в болницата и Раждане и грижа за новороденото. Аз направих своя избор сравнително лесно, но ако се колебаете между две или повече клиники, тези въпроси могат да ви помогнат да огледате нещата от всички страни и да прецените коя е най-добрата за вас опция.

ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА БРЕМЕННОСТТА

Тук съм включила основните точки, които имат значение за мен по повод честите посещения в болницата в периода на бременността.

Локация

Photo by Pixabay on Pexels.com

Далеч не най-важният критерии, но един от много основните такива при избор на болнично заведение, тъй като често хората търсят удобно и комуникативно място, до което да се придвижват лесно и безпроблемно. За мен специално този критерии не беше водещ, тъй като към момента съм в диаметрално противоположната част на града спрямо местоположението на клиниката, но въпреки това избирам място, където се чувствам сигурна и в добри ръце.

Не е съвсем маловажно обаче как може да се случи придвижването до болницата с градски транспорт или автомобил. В близост до АГ Селена има няколко автобусни спирки, но в епидемиологичната обстановка предпочитам пътуването с кола до там. Удобството е наличието на паркинг към самата болница, като дори и капацитетът да е пълен, болницата се намира в жилищен район, където обикновено през деня няма проблем бързо и лесно да се намери място за паркиране. Това ми създава спокойствието, че винаги има къде да паркирам автомобила без да се налага да изминавам големи разстояния пеша след това до болницата и обратно.

Организация

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com
  • Спазване на часовете за прегледи – в натовареното ежедневие, в което на мен, а предполагам и на много от вас, често 24 часа не стигат, се оказва, че този фактор не е никак маловажен. За мен точността е мерило за добрата цялостна организация на едно звено каквото е болницата. Закъснения в рамките на 5-10 минути са напълно приемливи и за сега не ми се е налагало да чакам повече от това време след часа ми за преглед. Имаше едно изключение, при което се беше наложило д-р Георгиев да влезе в спешна операция и имаше закъснение от около 40 минути, но това са непредвидими ситуации и в тях не е намесен човешкия фактор. Често чакалнята е пълна и предполагам има лекари, при които напливът е голям и се чака повече, но за момента на мен не ми се е случвало. Преди всеки преглед в АГ Селена се отбелязвам на регистратурата и след това сестрата вика пациентите по име. Това намалява значително моменти като „Аз само да попитам нещо.“ и „Ама аз съм тук от 20 минути, само отидох до тоалетната и съм аз на ред“. Значителни усилия ми спестява и възможността за онлайн записване на часове на сайта им, където виждам графика на лекаря и мога бързо да преценя кога би ми било удобно за посещение.
  • Пропускателен режим – първия път отидох в болницата заедно със съпруга ми. Още на вратата охраната учтиво обясни, че не се допускат придружители и трябва да изчакат в кафето. Ами няма какво да лъжа – кофеино-пристрастеният ми мъж с усмивка отиде да пие едно късо кафе докато аз приключа. При прегледа ми преди няколко дни дори бях приятно изненадана от следната ситуация: в коридора се бяха струпали повече хора от обикновено и една от лекарките, които забеляза това, сигнализира охраната. Той се качи на етажа при нас и започна да проверява кой е пациент и кой придружител (пациентите са регистрирани и получават едно зелено листче, което обикновено аз за 6 секунди успявам да загубя и да пъхна някъде в папката :D). Помоли придружителите да изчакат отвън, а за мен подобни мерки в обстановката, в която се намираме, са от ключово значение.
  • Има ли предварително добре структурирана информация – за мен много важно е да разполагам с предварителна информация кое, кога, как и защо, а не да се налага да ходя и обикалям с постоянни въпроси за елементарни неща. В тази връзка оценявам добре направената брошура на болницата, в която са се постарали максимално добре да опишат какво е необходимо при постъпването, да ме ориентират в необходимите документи, които да нося. Можете да се поинтересувате дали има подобна листовка/брошура или списание и за болницата, която проучвате вие – така много лесно и подробно можете да се ориентирате какво да очаквате. Нещо, което оценявам като негатив в Селена, е липсата на явен ценоразпис за услугите, които предлагат. Да, наличен е на регистратурата, но само ако изрично попиташ и го поискаш. Предполагам не е особено кратък и е неподходящо да се окача на големи табла на стената, но биха могли да поработят по въпроса и да бъде качен поне на официалния им сайт, където да е достъпен и лесно откриваем. В крайна сметка услугите се заплащат и важно клиентът, респективно пациентът, да знае колко и за какво плаща.

Разполага ли болницата със специалисти, които да работят с майки с висок риск при бременнност и усложнения, има ли специалисти по фетална медицина

Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

Чрез феталната морфология се проследява развитието на бебето в конкретни гестационни седмици и по този начин се дава една по-детайлна картина за състоянието на плода и протичането на бременността. То се явява филтър за установяване на аномалии при бебето и майката. До момента съм посещавала единствено д-р Апостолова като такъв специалист в болницата. И макар изследването да се заплаща отделно, тъй като не е част от пакета, поет от здравната каса, не съм го пропускала нито с тази, нито с предходната бременност. Посещението при тези специалисти обикновено е със записване на час, а подобен обстоен преглед и консултация са задължителни за проследяването на бременността.

Има ли лаборатория

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

В АГ Селена има цял лабораторен блок с широк спектър на диагностика. За мен като пациент едно от най-големите предимства е фактът, че работят с НЗОК, тоест част от изследванията ми през лабораторията се покриват от здравната каса. Другото голямо удобство е, че се създава профил с индивидуална парола на всеки пациент. Това ме улеснява да видя в реално време резултатите си, както и да са достъпни навсякъде и по всяко време. Още по-хубавата част е, че резултатите от назначените изследвания отиват директно при лекаря и на последващия преглед няма нужда да мисля предварително за принтиране – д-р Георгиев ги вижда на монитора си и може да ги коментира и проследи във времето. Е, отново познавайки се добре, аз специално винаги отпечатвам резултатите си и на хартия, защото поддържам хронологично подредена папка с всичко свързано с бременността ми. Но както се казва – всеки луд с номера си :D.

Има ли достъп до друг вид специалисти

Photo by Karolina Grabowska on Pexels.com

Освен акушер-гинеколога, който следи бременноста, по време на този така деликатен период често се налагат и посещения при други специалисти. До момента съм имала нужда от консултация с хематолог/ангиолог и ендокринолог, като за съжаление в избраната от мен болница все още няма такива на разположение. В АГ Селена има обаче офталмолог, който може да се посети при нужда и в определени случаи имат немалка роля в периода на бременността и последвалото раждане. Като пример давам майка ми, която има сериозни проблеми с очите и е било важно при раждането ми да няма силни напъни поради сериозна опасност от отлепяне на ретината. Ето защо наличието на подобни специалисти, които дори на пръв поглед да не са пряко свързани с бременността и раждането, са от ключово значение.


Вярвам, че въпросите, които задавах на себе си при избора, ще бъдат от полза и за други майки, които имат колебания без значение в коя точка на света ще раждат. Благодарна съм, че живеем във време и на място, където можем да избираме и да се спрем на най-доброто за нас и нашите семейства.

Photo by Yan Krukov on Pexels.com

Списъкът ми с въпроси обаче далеч не се е изчерпал. Можете да откриете какво е важно за мен при Престоя в болница и подготовка за раждането и Раждането и грижите за новорденото.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

2 мнения за “Какво да проучим при избор на болница за проследяване на бременността и раждането – Част Първа

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: