6 идеи с места за посещение в Пловдив с деца

Къде да идем и какво да правим с децата в града

Славата на Пловдив като град, кипящ от културни и интересни събития, е неоспорима. Това е и една от основните причини да е притегателен център за хора с шарени и разнородни интереси от различни точки на България (и не само), които търсят разнообразие от активности за себе си и семействата си. А аз, дори и като човек, живеещ в града, понякога се затруднявам къде да ида с децата в студените (доколкото изобщо има такива :D) или много горещи дни.

ПРИРОДОНАУЧНИЯТ МУЗЕЙ

Акула? Питон албинос? Алигатор? Това са само малка част от животните, които могат да бъдат видени в Природонаучния музей в Пловдив. Живи! Да, правилно прочетохте – в музея се помещава цял аквариум и терариум, пълен с най-различни видове морски създания, влечуги и земноводни. Тук децата могат да наблюдават пъстроцветни, и често доста отровни, риби, паяци, костенурки, хамелеони и змии. Това в някаква степен, макар и минимално, компенсира липсата на действаща зоологическа градина в града.

Сред препарираните експонати пък има най-различни насекоми, бозайници, птици и обитатели на морските дълбини. Определено изключително впечатляваща е близо 8-метровата анаконда, която е най-голямата съхранена чрез препарация змия в Европа. Има секция, в която децата могат да пипнат козината на лисица, чакал, сърна. Могат и в реално време да наблюдават непрекъснато жужащия жив кошер, пълен с пчели, които събират прашец извън пределите на музея през специален отвор в стената. Близо до кошера се намира и мравуняк, който е изграден и се поддържа изцяло от 13 годишно момче-любител.

Колекцията на музея се допълва от скелетите на някои големи бозайници, секция с растения и гъби, паразити. В момента се реновира и зала с динозаври, която да проследи появата и изчезването им от нашата планета. На горния етаж на сградата се помещава зала „Тропик“. Както подсказва името, въздухат там е влажен, а атмосферата наподобява изцяло тропическа гора. Това е така, за да се създадат подходящи условия за екзотичните пеперуди, които прелитат покрай разхождащите се в залата посетители. посетителите.Входът тук се заплаща отделно от базовия билет. Допълнително се заплаща и Планетариума, като прожекциите са само в определени часове на деня. В залата на Планетариума е пълно с красиви минерали, които се срещат в природата. На изхода на музея посетителите могат да закупят някои видове под различни форми и да допълнят или стартират колекция. Цените за достъп до музея са символични – 2 лева за дете до 7г и 7 лева за възрастен. Пълният и актуален ценоразпис можете да видите на сайта на музея www.old.rnhm.org. В първия четвъртък на всеки месец входът за деца до 7-годишна възраст е напълно безплатен.

КУКЛЕН ТЕАТЪР

Photo by Vlada Karpovich on Pexels.com

Със своята над 75-годишна история, кукленият театър в Пловдив е една от емблематичните локации в града. Любимо място на няколко поколения вече пораснали деца и едно от предпочитаните за семейството ни начини да прекарваме времето си. Детските постановки са основно през уикенда и често съботите и неделите се превръщат в цяло театрално приключение. На сцената оживяват както класически и добре познати, така и изцяло нови и с модерен прочит истории. Голяма част от заглавията вече сме гледали по няколко пъти, а програмата всяка година се обогатява с нови и нови попълнения. Актуалната такава можете да видите в официалния сайт на ДКТ Пловдив www.pptheatre.com.

Една от най-новите постановки – „Полет“, чиято премиера предстои на 7 февруари 2022, е насочена към бебета. Това е второто заглавие (след „Кой съм аз?“) в кукления театър, чиято публика са дребосъците между 6-месечна и 3-годишна възраст. Всеки вторник от 10:30ч. на сцената оживяват приказни герои сред още по-приказни декори, а чрез комбинацията от музика и визуални стимули, се ангажират няколко сетива. Изцяло в унисон с възрастовите особености на децата е съобразена продължителността на спектакъла. Оптимални са и нивата на звука, а осветлението е значително по-силно от това, на което се играят останалите постановки от афиша. По този начин първият допир на бебета до това изкуство е приятен, ненатрапчив и плавен, а обстановката предразполага към едно спокойно преживяване, към което децата да се връщат с удоволствие.

Полезно е да се спомене, че театърът се намира в сърцето на града и паркирането би могло да се окаже по-трудно в определени часове на деня. В тази връзка е добре да предвидите допълнително време, за да сте на локацията поне 5-6 минути преди началото на постановката. А ако случайно подраните – не се тревожете. Децата, които са любители на книжките няма да скучаят, защото във фоайето е обособен кът за четене. Една от инциативите на ДКТ Пловдив е поставянето на Къщичка за книжки. Инициативата е съвместно с Община Пловдив,, като целта ѝ е да се съберат книги за Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“. Често, когато сме били във фоайето обаче наблюдавам, че къщичката функционира и на разменни начела – деца носят и оставят 5 книжки и избират една, която да вземат за себе си у дома.

БИБЛИОТЕКА И ЧЕТЕНЕ НА КНИЖКИ

Малко, топло и уютно. С тези думи мога да опиша Детския отдел към Народна Библиотека Иван Вазов в Пловдив. Само на метри от централната сграда, в стара къща, се помещава местенце, където децата да изпитат първите си читателски трепети. Сигурно звучи клиширано, но е точно така. Библиотеката за първи път посетих преди 3 години с Лора и прекарахме повече от час в читалнята. Сега вече я щурмувам с цели две деца, кое от кое по-любопитни за света.

Всеки вторник с бодра крачка се запътваме натам – мама, кака и бебе, защото по традиция в този ден от 11ч започва Бебеландия. Това е напълно безплатна инициатива на библиотеката, в рамките на която се случва кратко четене на някоя приятна книжка. След това децата имат възможност да оцветят или апликират момент, свързан с приказката. За всяко дете е предвидено специално албумче, в което да събира творенията от работилничката и след това с удоволствие да го разлиства у дома и да си спомня за приятно првкараното време сред книжките. Заниманията са с кратка продължителност – напълно съобразени с възрастта на децата. Всичко се случва някак естествено и в процеса се анагжират няколко от сетивата. Подобно посещение спомага за запознаване с атмосферата, развиване интерес към книгите и превръщане на библиотеката в предпочитано място.

Тук децата са не просто  свободни, а и силно насърчавани да разглеждат книжките. Любопитството не се укорява, а се стимулира. Всеки път визитата ни приключва на втори етаж, където можеш да вземеш четиво за вкъщи и вече имаме цял куп за връщане у дома.

АРТИСТИЧНИ ЗАНИМАНИЯ

Арт Школа „Трите феи“

Пловдив е град, пълен с артистични души. Точно такива се оказаха и дамите от Арт Школа „Трите феи“. А в допълнение, винаги ни посрещат усмихнати и позитивни! В ателиетата, които организират, се съчетават разказ, музика, рисуване и танц. Ангажирани са всички сетива на децата, а когато отида да взема Лора, тя опитва на един дъх да ми разкаже наситения с емоции час, който е преживяла. И така, под музиката на Чайковски или Чайковски, се оказва, че е научила много. Не за композиторите, а за емоцията, която може да ти донесе тази музика. А за да се случи вълшебството, родителите остават отвъд приказното местенце. На заниманията обикновено присъстват не повече от десетина деца, тъй като залата е доста малка, а удобната за мен локация е бонус. В социалните им медии виждам, че организират и творчески работилнички за изработка на различни неща, но все още не сме посещавали нещо подобно при тях. Програмата им се актуализира основно във фейсбук страницата на „Трите феи„, където можете да следите какво и кога предстои да се случва.

ПЛУВАНЕ ЗА БЕБЕТА И ДЕЦА

Photo by Kindel Media on Pexels.com

Съвсем наскоро открихме, че и в Пловдив има къде мъниците да се учат да плуват – BabySwim в квартал Смирненски. До момента бяхме посещавали подобни места в София с голямата ни дъщеря и останах приятно изненадана, че такова удоволствие не липсва и в Пловдив. Първоначално подходих леко скептично, тъй като от снимките в онлайн пространството не успях да се ориентирам достатъчно добре за мястото. Оказа се приятно и уютно местенце с малък басейн, в който обикновено се събират няколко бебчета + родителите им. Уроците се водят от професионалист, който дава напътствия за безопасното и максимално естествено запознаване на децата с водата, придобиване на увереност, контакт с родителя и изграждане на доверителна връзка. Освен добрата нагласа, банският, кърпата и чехлите също са задължителни атрибути, а за най-малките е небходим и специален памперс за вода. Температурата в помещенията е приятна. Има обособено място за преобличане и повиване на бебета, както и кошарка, в която да бъдат обезопасени докато родителят също се подготвя. Заниманията са разделени на възрастов принцип в групи Рибки, Жабки, Тюлени и Делфини, а графикът можете да проверите директно в сайта на Baby Swim. Оказа се, че плуването е страхотна дейност,в която да се потопят заедно баща и син. 45-минутното занимание е повод за близък контакт и насочено общуване между родител и дете. Тъй като мъжът ми води бебето, ми прави впечатление как всеки път, след като се приберат, бърза да ми разкаже с ентусиазъм как е преминал урокът, а малките детайли, които е запаметил, ме навяват на исълта, че всяка секунда си е струвала.

СПОРТНИ СЪБИТИЯ

Photo by cottonbro studio on Pexels.com

Декатлон се оказват не само фаворити при пазаруването на спортни дрехи и екипировка за семейството, но и основни организатори/спонсори и източник на идеи за спортни занимания за деца. Често, когато се чудя какво да правим през седмицата, отварям сайта на Play Decathlon, филтрирам активностите за град Пловдив и запазвам място. Участието е безплатно, но се изисква регистрация в уебсайта и попълване на форма за участие. До момента съм посещавала Йога за мама и бебе с малкия ми син, а с 5-годишната ми дъщеря – занятие по модерни танци и тренировка със скачане на трамплини.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: