12 ценни съвета за успешна семейна фотосесия

Семейните фотосесии набират все повече популярност през последните години. Помните ли своите детски снимки за специални поводи? Представете си най-синия фон, който очевидно е хартиено пано зад гърба ми. Аз, изправена до стол, на който е сложена тортата за рождения ми ден. Един бърз кадър без много подготовка и със сконфузно изражение на детското лице. Докато това са студийните снимки на повечето деца на 80те и 90те, то днес достъпно всеки може да организира семейна фотосесия сред декори, направени да приличат на хола в мечтания дом.

Организирането на подобна семейна фотосесия на пръв поглед звучи лесно – отивате цялото семейство и се снимате. Оказа се обаче, че съобразяването с приготовленията отнема време и може да гарантира един успешен семеен албум или да обрече снимките на пълен провал.

Събрах полезни съвети от собствения си опит на майка с деца, как да организирате семейна фотосесия с малко дете, така че гарантирано да сте доволни от резултата.

1. Проучване на фотографа – Портфолио
Обикновено финалната удовлетвореност от кадрите зависи почти изцяло от избора на фотограф, който ще направите в началото. Добре е предварително да разгледате портфолиото на няколко фотографа и да решите чии стил на снимане най-много се доближава до желания от вас резултат. Повечето фотографи разполагат с онлайн портфолио с примерни снимки, които да разгледате и да решите дали си представяте семейството си в тези кадри. Не винаги решението да потърсите най-популярните студиа за семейни снимки ще доведе до очаквания резултат.

2. Проучване на фотографа – Личен стил
Фотографите са артисти и те подобно на художници и режисьори оставят личния си почерк върху произведенията си. Добре е предварително да решите дали предпочитате семейния портет да е в стил статична картина, на която семейството позира за снимка или предпочитате фотографа да улови по-непринудени семейни кадри (без да се усеща присъствието му на снимката). Аз лично съм фен на втория вариант снимки тип „не знаех, че ме снимат“, особено с малко дете, което трудно кооперира да позира или стои статично за снимка. Вече втора година се доверяваме на Ана-Мария Ангелова (гр. София) за семейните ни портрети и до сега не сме останали разочаровани.

3. Семеен фотограф за Семейна фотосесия
Държа фотографът, който ще ни снима, да има подход към деца. Не искам да се чувствам неудобно от това, че детето иска да изследва студиото, да пипа, да се разплаче ако се измори или от новата обстановка. Това e съвсем нормално поведение и детско любопитство, и реакцията на фотографа създава 90% от настроението. Ана-Мария провокира детското любопитство, следи детето с камера, вместо да го кара да позира статично и улавя искрените му емоции от случващото се (смях, изненада, срамежливост, която се превръща в увереност в процеса на снимки).

4. Студийна или Външна фотосесия
Важна уговорка е да решите дали искате студийна фотосесия или такава на открито. Докато при студийната фотосесия средата е по-лесно контролируема (осветление, температура) при изнесената трябва да се съобразите с метерологичните условия и подходящата светлина за снимки. Мое лично предпочитание в зимните месеци при фотосесия с малко дете е тя да е студийна. Есенното слънце и златни килими от листа или лавандуловите цветове на лятото обаче, ме предразполагат към снимки навън. Фотографът, с който изберете да работите, ще ви консултира кои часове и локации ще са подходящи за мечтаните снимки.

Photo by Harrison Haines on Pexels.com

5. Запазване на час
След като фотографът и мястото на срещата са подбрани, е време да уточните часа. Добре е да изберете час, в който детето е активно и включването му във фотосесията няма да обърка дневния му режим. Например ако спи следобеден сън е добре да избягвате тези часове, за да не е твърде уморено и неспокойно по време на снимките.
При избора на час аз се опитвам да съобразя и дневните храния, графикът за работа на мен и съпругът ми и все пак да си оставя време, в което да се подготвя преди фотосесията (грим, прическа, тоалет).
Фотографите също имат графици и е добре да уговорите часа предварително, за да не се окаже, че са заети в желания ден. Аз предпочитам да запазя часа си месец по-рано. Големите имена в семейната фотография налагат час да се запази дори 3 -4 месеца предварително. Разбира се, случват се извънредни ситуации, когато няма как да го спазите, но повечето фотографи проявяват гъвкавост и разбиране.
Ако сте пропуснали да запазите час, следете социалните мрежи на фотографа, често може да изникне удобна „дупка“ в графика им последния момент, която да е перфектния час за вас.


Какво да облека?
Някои студиа разполагат с гардероб, от който да подберете тоалетите си за декора. Често обаче ситуацията е такава, че сами подбираме какво да облечем. Ето основни насоки какво да облечете (и вашите смейства) за перфектни снимки:

6. Цветова схема
Попитайте фотографа какви цветове на дрехите биха били подходящи за снимките, така че да изглеждат красиви и да не се „бият“ с останалия декор. Често фотографите имат цветова гама, която следват и препоръчват при студийни фотосесии.

7. Стил
Подберете стила на семейните тоалети да съвпада. Може да заложите на по-бляскави и официални тоалети, изчистена визия в цветове, които са в комплимент един на друг или класическа семейна снимка с чифт любими джинси и бяла риза. На каквото и да решите да заложите, съобразете го с крайния резултат. при бременните фотосесии с цялото семейство често родилката е центъра на кадъра и тя може да позира с официална рокля, докато останалите от семейството са с по-семпло облекло.

Photo by J carter on Pexels.com

8. Костюми
Ако декорът на фотосесията е пищен и наситен с детайли е добре да поредпочетете по-семпло облекло, за да избегнете експолозия от цветове и текстури в крайните снимки. Ако декорът е по-семпъл обаче имате избор да се придържате към минималистичната визия или да се развихрите с рокли, смели коледни пуловери и аксесоари.

9. Обувки
Добре е ако решите да се снимате с обувки да съгласувате цялото семейство да е обуто за снимката.

10. Удобство
Всеки притежава дрехи, с които се чувства успешен, красив, уверен в себе си. Често ако подбрания тоалет е некомфортен за носене или подчертава части на тялото по нежелания начин, това неудобство може да проличи на снимките. Красотата и доброто настроение извират отвътре и семеен портрет по пижами носи много повече емоция отколкото в тесни неудобни дрехи.

Photo by Emma Bauso on Pexels.com

Подготовка преди фотосесията

11. Допълнителни подкрепления
Помислете за допълнителни „подкрепления“, с които да помогнете на детето (и на мъжа) да се чувства добре по време на фотосесията. Често това могат да са малки неща за похапване – бисквити, плодове; любима играчка; любима дреха или дори Ваше бижу, което да придаде самочувстие на децата. Все пак мама е най-красивата и всички искат да са като нея.

12. Подготви семейството
Последната, но най-важна стъпка, е семейството да бъде подготвено предварително какво предстои. Създайте вълнение от очакваната фотосесия, покажете колко се радвате, че ще се снимате и я представете като „награда“ и забавление за цялото семейство. Нормално е в началото да се чувствате сконфузно, особено ако не сте заставали пред обектив, децата понякога се притесняват и плашат от светкавиците и ситуацията. Въпреки това с подходяща нагласа и при правилния фотограф, често това първоначално настроение отминава още с първите 10 минути.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Едно мнение за “12 ценни съвета за успешна семейна фотосесия

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: