Занимания с нула родителско участие и минимална подготовка

Времето, което посвещаваме на игри и занимания с децата ни е безценно. Какъв по-добър начин да разпуснеш от това да седнеш да изпиеш чаша въображаем чай в мини порцеланов сервиз или да участваш в луда гонка с умалени модели на луксозни коли? Звучи идилично, но истината е, че в края на деня не винаги имаме време, желание или сила, за да се включим в няколкочасови игри. Налага се да работим от вкъщи с дете, дърпащо ръкава ни или да опитаме да свършим поне малка част от домакинската работа. Мъниците си „искат своето“ и започват да кънтят обичайните реплики „Скучно ми е!“, „Кой ще играе с мен?“, „Мамо, на какво да си играя?“. В такива ситуации имам няколко готови решения, които изискват никаква или минимална подготовка и нула участие от моя страна.

Слушане на музика и приказки

Лора е неразделна със слушалките си от PowerLocus

Да живеят две от най-полезните джаджи у дома – преносимата колонка и безжичните слушалки на Лора! Благодарение на тях открих, че детето може да се забавлява самостоятелно, като в същото време научава нови песнички, стихчета и дори цели приказки без да е прилепено за екрана на телевизора или таблета. Преди около година Лора се сдоби с преносима колонка, на която чрез флашка, качих любими нейни песнички.

Колонката обаче се оказа не достатъчно добра идея, когато трябва да провеждам работни разговори в същата стая. Тази година колонката претърпя „upgrade“, който бързо я замени изцяло – детски слушалки. Докато колонката взех доста бързо и без особено проучване, при купуването на слушалките отделих повече време и внимание. Причината е, че те са директно прилепнали към ушите на детето и има няколко важни фактора, които повлияха избора ми.

  • За мен беше важно на първо място да са специално пригодени за деца, като формата и размерът им да отговарят на детските пропорции.
  • Второто важно условие бе да са с ограничение на звука и да са щадящи за слуха.
  • Безжични – така детето няма да се оплита в кабели и има свободата да се движи неограничено.
  • Bluetooth технология – за да се свързват лесно с колонката и детето да слуша самостоятелно нещата, които иска, без да пречи на околните.
https://store.powerlocus.com/
5% отстъпка за всички модели с код: @brand.newmommy

На всички тези мои изисквания отговориха слушалките от специалната детска серия на PowerLocus – комфортни, с мека подплата и пяна, със звуков лимит до 85db и bluetooth.

За моя приятна изненада като бонус са със супер сладурски дизайн и любимите ушички на Лора. Надявам се да ги пази и прибира грижливо в розовото им калъфче, защото не след дълго ѝ предстои да бъде ученик, а слушането на онлайн уроци вече е част от реалността.

Слушалките имат и слот за карта памет, на която качих любимите приказки, песни и стихчета директно там, а с удобните копчета детето може да ги сменя и паузира без да е необходима помощта на възрастен.

https://store.powerlocus.com/
5% отстъпка с код: brand.newmommy

Сензорни игри с материали от кухненския шкаф

Photo by Tatiana Syrikova on Pexels.com

Едни от първите ми спомени за игра като дете е от къщата на баба. Тя имаше голям плик с копчета – всякакви размери и цветове. Позволяваше ми да ги изсипя на масата и да играя с тях като „рисувам“ картини, сортирам еднаквите, избирам любими. После грижливо ги връщах в плика, за следващия път, когато стане време за игра.

Photo by Erika Pugliese on Pexels.com

Подобно на спомена ми с копчета, дъщеря ми се заиграва часове с продукти от кухненския шкаф. Кутия от Икеа, лъжица и чаша са достатъчни, за да се потопи в игра на пресипване, сортиране, ровене в няколко шепи боб, леща или паста. Или просто плика с пластмасови капачки, които заделяме за рециклиране.

Детето трябва да е достатъчно голямо, за да играе тази игра без надзор. Рискът тук е от задавяне с някой от твърдите елементи. По-безопасни игри за най-малките са рисуване в брашно/грис, игра с просо.

Пригответе се, че подобни игри печелят така нужните минути спокойствие, но хаоса, който оставят след себе си, изисква вашето внимание.

Ice Ice Baby

Ледените игри са голям фаворит у дома през всеки сезон. Възможността за тактилни усещания, топло – студено, играта с вторичния продукт – локва в кутия са много блазнещи.

Замразени фигурки в балони с вода е един лесен начин детето да се забавлява, докато не успее да освободи малката играчка от леда.

Ако обаче детето предпочита по-артистични игри, рисуването с Ледени бои определено ще е нещо ново и забавно, което да опита. Ето и идея за ледени боички

Може да приберете няколко ледени идеи във фризера още сега и да ги използвате, когато се наложи.

Телевизия / екранно време

Последна и крайна мярка, до която признавам си – понякога прибягвам и винаги работи. За последните 5 години няколко пъти се е случвало да не успявам да ангажирам вниманието на детето с нищо друго, а наистина да имам нужда от време да свърша нещо на спокойствие. Тогава на помощ идва Телевизорът. Опитвам се да обвържа екранното време с образователно съдържание – пускам клипчета тип tutorial как да измайсторим нещо от листа и пръчки например. Или пък концерти с деца, упражнения и тренировки и тн. Не е задължително телевизията да се асоциира с нещо лошо, дори може да е образователен инструмент в самообучението на танц, опознаването на животинския свят и още. Зомбираният поглед в 40-минутна анимация, пълна с блъскане и викове, със сигурност дава своето отражение, но има и възможност за едноврeменно гледане и активно включване на детето в занимание – пеене, танцуване, упражения, гимнастика и тн.

Класическо Рисуване и оцветяване

Photo by cottonbro on Pexels.com

Основните арт материали за рисуване у дома са бои на водна основа, моливи, пастели, флумастри. Разбира се, оставяйки детето с пастел в ръка само в другата стая, крие рискове. Повечето латексови бои сега обаче се предлагат с функцията рисуваното по стената да бъде изтрито с вода. Ето тук може да прочетете как за известно време имено флумастрите бяха забранени у дома

Ако на детето бързо му омръзва рисуването на лист хартия, има и други варианти за творене- на магнитна дъска, с тебешири на двора или на черната дъска, безкрайния топ хартия на Икеа, прекопиране с индиго хартия или на прозореца.

Като учител моя колежка ми даде жестоката идея за рисуване „с главата надолу“. Лист хартия се залепя за дъното на стол, детето ляга под стола и рисува легнало. Забавно, различно и незабележимо ако детето излезе извън очертанията, гениалната идея ползвам и до ден днешен.

Криеница

Photo by Monstera on Pexels.com

За традиционната криеница са необходими минимум двама играча, но не това е целта тук, нали? В случая можете да модифицирате играта в търсене и носене/подреждане на предмети у дома. Помислете кое е онова нещо, което имате у дома, но нямате много представа къде се намира в момента. Детето търси съкровища или просто демонстрира познанието си за вещите от бита. Сами преценете дали да изпратите по-голямо дете на мисия в кухнята, където да търси белачка за картофи или ще възложите невъзможната задача на по-малко дете да открие дистанционното.

Като бонус винаги може да помолите за рисунка/карта на мястото, където е бил открит предмета.

Пластилин/кинетичен пясък

Photo by cottonbro on Pexels.com

Подгответе дълбока кутия с кинетичен пясък и няколко лъжици и купи. Покажете на детето къде стои кутията с кинетичен пясък, за да може лесно да я взима и играе. Подменяйте кутийките с кинетичен пясък с тези на пластилин / плейдо. Може да ограничите играта с един до три цвята и да добавите нов след няколко дни. Така играта остава интересна с промяната на елементите от нея. Ето и идея как да си направите домашен пластилин

Татко/Баба на помощ

Photo by Pixabay on Pexels.com

Тук усилието от моя страна се равнява на 0, а изборът от занимания за детето е безкраен, защото обикновено баба и дядо са готови да играят на всичко и цял ден стига хлапето да е доволно. Бонус – играждат се по-стабилни отношения между внучето и прародителя, създава се по-силна емоционална връзка.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: