Речник на една Brand New Mommy

За „Добре дошла“ в Клуба на Майките трябва да минеш през тест дали разпознаваш някои от тези съкращения и термини

Виждаш двете черти на теста и се потапяш в един изцяло нов свят. Иска ти се да споделиш с близки, познати и да изкрещиш пред целия свят, че в теб расте живот! Негласното правило обаче е да се пази в тайна…поне за сега, или поне първото бебе.

Ето защо се обръщаш към естествения отдушник на цялата тази емоция – интернет форуми и групи. Стискаш палци да не попаднеш в някоя, където колежката от университета вече членува или направо ползваш опцията Анонимен пост.

Там, освен споделеност и приятелски mom shame обаче, срещаш и едно ново неразбиране – какво значат всички тези абревиатури?! Другите майки умело ги хвърлят в разговора като сякаш всяка от тях е родена с изначалното знание за г.с, сз и звб.

Не се притеснявай, ние също бяхме на твоето място и мигахме с неразбиране. Ето защо решихме да спестим неудобството на някоя следваща майка да пита дали фм е нещо покрай захранването, коликите или прегледите на детето, което е изпуснала да направи.

ЧХГ – съкращение за Човешкия Хорион Гонадотропин – Все още не ти говори нищо, нали? Това всъщност е хормонът, който се произвежда от плацентата и се явява маркер за бременност. Чрез кръвно изследване, съвсем в началото на бременността, се засича присъстието му и това е едно от потвържденията, че вече носиш нов живот в себе си.

БХСБиохимичен скрининг – едно от първите изследвания, които лекарите назначават на бременната жена приблизително в периода между 11 и 13 г.с (какво е г.с. виж по-долу).

ФМФетална морфология – Изследване, при което се правят специфични замервания на плода, за да се проследи неговото развитие и важна част от цялостния скрининг на бременността. Или по-просто казано – прегледът, с който разбираш пола на бебето и първата му професионална фотосесия – дават ти снимки/диск с видео, на които бебето вече се вижда и можеш да показваш смело на роднини.

Г.С.гестационна седмица – термин, с който боравят лекарите и обозначават в кой момент от бременността се намираш. За начало се счита първият ден на последната редовна менструация. Това е и един от въпросите, които задава гинекологът на първия преглед (кои са другите въпроси, виж в статията Първи дни на бременността). Една гестационна седмица е 7 дни, а самата бременност – около 40 г.с. Честито, Бебето вече е с големината на смокиня или казано от гледна точка на проследяващия лекар, вече си в 12 г.с

МММоят Мъж – да не се бърка с таткото на детето. Възможни интерпретации са още Мъж Ми и Моето Мило.

СЗСледобедна Закуска – Храненето, което споделяш с детето, но за майката често това е тепърва обяд.

ЗВБЗахранване Водено от Бебето – метод на захранване с твърда храна, при който бебето се храни от най-ранна възраст (поне 6 месечно), без помощ от родителя. Храната често е под формата на ленти, цели парчета – спецификата е, че детето се храни САМО, когато има желание и пълна готовност за това с предварително подготвена храна и често кърма на поискване. Още познато като „Няма-нужда-да мажа-бебето-с-лъжица,-то-само-ще-се-омаже-с-ръце„.

АБКМАлергия към белтъка на кравето мляко. Освен кравето мляко, това включва сирене, кашкавал, кисело мляко, телешко (да, бабо, и телешко варено не може да му давам, нищо че е без сирене…)

Доки/Педи – неофициално обръщение към специалист, който е учил дълги години в университета, за да се грижи за здравето на най-скъпото ти нещо, но въпреки това те мързи да произнесеш цялото название на професията. Педиатър/лекар/доктор – ето, казах го!

+1 – много често в подкоментар ще срещнете „+1“. Това означава, е сте съгласни с мнението на коментиралата майка и я подкрепяте в това, което е написала.

Децки – „Има ли вече децки?“; „Мамита, кога пускат децките?“ „Преведоха ли децките?“ и още куп вариации на този въпрос. Не се чудете – става въпрос за така наречените детски надбавки, които са вид социална помощ и се отпускат на родителите по определени критерии от отделите по „Социално подпомагане“. В сайта на НОИ има календар, в който е отбелязано кога се изплащат както „децките“, така и обезщетенията за бременност и раждане и майчинството.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: