Как да се подготвим за перфектния пикник

Какво да не пропуснем да приготвим и вземем с нас + бонус! – безплатен ресурс – списък, който винаги да е под ръка

За мен пикникът ухае на прясно окосена трева и паста с морски дарове…?!? Правилно прочетохте! Мда, определено това не са типичните за пикник очаквания, но истината е, че преди децата, нямах особен опит с излетите. Единствените такива бяха на поляната в градината ни, сгушена в любимия човек и носейки току-що сготвена храна директно от кухнята в комбинация с добре изстудено вино. Точно на един такъв среднощен пикник под звездите в двора решихме, че е време да бъдем семейство и да създадем дете. А с детето нещата се променят – сутрините започват все по-рано, времето започва да тече с друго темпо, а почивните дни се изпълват със смях и веселие (е, и тук-таме някое основно почистване :D). Имено събота и неделя се оказват времето, което се стремим да отделим за семейни занимания, които да ангажират активно всички ни. Все по-често „събираме цирка“, както казва таткото, и се отправяме някъде сред природата.

Ако се чудите къде да идете с децата в почините дни навън в и около София.

Като Чисто Нова Мама обаче бързо се сблъсках с реалността и романтичната представа от Pinterest постовете, бързо се изпари. Оказа се, че трябва да си добре подготвен, защото в планината често има изненади, а в комбинация с весело подскачащ чифт детски крачета, става наистина интересно. Ето кои са основните неща, които не пропускам да взема с нас, като за улеснение създадох удобен Чек-лист, който можете да изтеглите напълно безплатно.

.

Храни и напитки

Photo by Rachel Claire on Pexels.com
 • Вода – предходния ден преди планувания пикник замразявам няколко малки бутилки, буквално в последния момент преди тръгване ги слагам в хладилната чанта. По този начин имат няколко функции и хем охлаждат стените на чантата и съответно храната, хем са идеални за консумация, когато пристигнем. Винаги вземам и едно шише с вода стайна температура ако случайно на децата им се допие вода още по пътя.
 • Сандвичи и малки снакове – много често взимам с нас нарязани краставици и моркови, като ги слагам в зип пликове от Икеа. Много подходящи са и бебешките масленки, защото не съдържат млечни и яйца и издържат по-продължително време навън. Старая се в храната да няма малотрайни продукти, млечни или яйца, заради обикновено топлото време. Сандвичите пък обикновено мажа с крема сирене, защото дори и да стои по-дълго, не овлажнява хляба. Не забравям да взема и свежи плодове, които са предваерително измити и нарязани – тях също съхранявам в зип пликчетата на Икеа.

Оборудване

Photo by Olya Kobruseva on Pexels.com
 • Одеало – използваме одеало от Лидл, което е специално за пикник – от едната страна е меко и приятно, а от другата не пропуска влага и вода и по този начин сме винаги на сухо. Държим го винаги в багажника на колата ако случайно докато пътуваме решим да поспрем и поседнем някъде да се насладим на гледката.
 • Кърпа – обикновено ѝ намирам няколко приложения. Ако сме близо до вода и някой реши да изпробва температурата и да се цопне вътре влиза в ролата на хавлия за забърсване. Ако ли не я сгъвам и става идеална възглавница върху одеалото.
 • Надуваема възглавница за път – тя обикновено стои в куфара ми за пътуване със самолет, но е много полезна и при излети – удобна, практична и не заема място.
 • Хладилна чанта – има негласно правило, което повишава ефективността на хладилната чанта – 75% храна и 25% лед. Както споменах вече, използвам и част от шишетата вода за охладители.
 • Прибори + нож
 • Чаши
 • Мини аптечка – стои в колата и съдържа лепенки за рани, бинт, реванол, спирт и моето тайно оръжие за бойни рани.

Хигиена

 • Плик за отпадъци – винаги нося допълнителен голям плик, в който да събираме отпадъците си. Винаги го озхвърляме едва, когато сме отново в града, защото дори и да сме в облагородена в планината местност с кошчета, те се почистват по-рядко и са по-скоро за малки единични отпадъци.
 • Салфетки/кухненска хартия – предпочитам второто, защото попива по-добре, може да се използва в доста ситуации, а и често ако забравим салфетките на одеалото вятъра ги разпилява, а с рулото хартия няма такава опасност.
 • Мокри кърпи
 • Дезинфектант
 • Допълнителна зип чантичка – в нея прибирам мръсните прибори (ако сме използвали такива), за да ги измия след това у дома.

Лични вещи

Photo by Tara Winstead on Pexels.com
 • Резервни дрехи – чорапи и гащи са санитарния минимум, а понякога се налага и цялостно преобличане с клин/панталон, блуза и тн.
 • Връхни дрехи – макар и лято, времето в планината е различно и понякога може да ни изненада и свари неподготвени. За това се старая да не забравям да взема и по някоя, макар и тънка, връхна дрехи за всеки член на семейството.
 • Слънцезащита – често планинана е подценявано място по отношение слънчевите лъчи, но такак както се изгаря на планина, не можете да изгорите и на най-горещия плаж. Допускала съм грешката да не използвам слънцезащита при излети с идеята, че сме на сянка, под дръвчетата, но се е оказвало фаталлна грешка и вече си знам урока – мазане, мазане и пак мазане.
 • Репеленти – избирам натурални и без миризма, още повече че сядаме и ядем и никой от нас не иска да ни мирише на спрей за буболечки.
 • Шапки
 • Преносима батерия за телефона – често в планината сигналът не е добър и при постоянното търсене на мрежа, батерията на телефона бързо се изтощава. За това обикновено съм подготвена с преносима батерия. Истината е, че до момента никога не ми се е налагало да използвам, но предпочитам да се застраховам, защото като си знам късмета – няма да я взема веднъж и точно тогава ще ми потрябва 😀

Развлечения

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com
 • Игри – топка, книжки, федербал, карти, фризби, лупа
 • Настолни игри от типа на мини Шах/Табла/Не се сърди човече
 • Торба, в която събираме листа, шишарки, пръчки, камъчета и после творим нещо у дома с тях

Бонус:

Когато дъщеря ми беше по-малка, з апикник няколко пъти разпечатвах ето тези Безплатни ресурси, чрез които се стимулират сетивата на детето и спомагат за опознаване и изследване на света около него. Какво по-хубаво от това да се заслушате заедно в песента на птичките в гората или пък да се впуснете в търсене на камъчета и шишарки.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: