Защо пазим детска коса и зъби в домовете си?

Още преди раждането на бебето у дома, заваляха подаръци от роднини и приятели, с които да ме зарадват като чисто нова майка. Един от тях – кутия за бебешки зъб, коса, пъп. Докато с усмивка баба ми ми показва моя първи отрязан кичур коса, веднага се замислям как тя го държи в найлонов плик, а сега, видиш ли, има специални кутийки.

За родителите това се е превърнало в нещо толкова нормално – да запазят първия отрязан кичур бебешка коса, първия паднал млечен зъб или дори пъпната връв, която „пада“ от пъпа на бебето след раждане.

Photo by Nataliya Vaitkevich on Pexels.com

Дъщеря ми няма дълги къдрици въпреки че навърши вече две години. Не правим сложни плитки и прически и трудно на главата ѝ се задържат фиби. Изключително неприятни ми бяха и коментарите тип „хайде, няма ли да я подстригвате“ от трети хора. Ами какво да подстригвам като косата ѝ тепърва расте?!?

После се замислих каква е причината да се бърза – да се задели кичур от бебешките ѝ коси. И ако единствените кичури коса са от канала в банята – Следродилен косопад – отивай си вече!, се замислих колко изкривено е пазенето на коса в шкафа, етажерката, гардероба.

Опитах се да намеря някакво рационално обяснение защо нещо, което съм виждала само по трилърите (човешка коса в плик), е нормално в семейството. Първа спирка – форуми, разбира се. Оказва се, че толкова много жени пазят детски коси, а нямат идея защо и какво да правят с тях.

Photo by Mikhail Nilov on Pexels.com

Ето няколко теории по темата:

  • Символичен кичур от кръщенето на детето – оказва се рязането на коса може да се приеме като символично духовно смиряване. Косата била символ на сила и какво ли още не. Освен, че кичура се дава на семейството, съвремието е ударило с пълна сила тази стара традиция и вече кичурите се ламинират с кръщелния документ, лепят се зад икони и още.
  • Пазене на първото за спомен – сантиментът по отминалите дни, когато детето стоеше мирно достатъчно дълго време, че да му отрежеш кичур коса. Запазваш го, за да му покажеш след 10 години, че някога ти е позволило ти да го подстригваш и е нямало нужда да оставяш една заплата за балеаж и други непознати процедури във фризьорския салон.
  • Магьосничество – разваляне, пазене от магии и други суеверия. Признавам, досега ми с темата е от телевизионни предавания с импулсни телефони, но кичурът коса помагал. Освен всичко останало може да се сложи под възглавницата преди важно събитие.
  • Привързаност -в едни отдавнашни времена кичур коса се е подарявал от любимата като израз на обич. Може би от тогава е останала тази връзка между отрязан кичур коса и любим човек и вярването, че ако държиш кичур коса, този човек винаги ще желае да се завръща при теб.
  • Бизнес – няма как да пропуснем – кутийки за коса, колби с коса, пръстени, медальони и още, и още. Толкова много маркетингови стратегии за продаване на уникални продукти, с които да съхраняваш коса, зъб и капка майчина кърма. Старая се да подкрепям малкия бизнес и творчеството на хората, защото пазар за подобни неща явно има – озоваха се и в нашия дом.

    Странно, нормално, традиционно – факт е, че в домовете ни има или е имало 40-годишен кичур коса или 13-годишен млечен зъб. Показването им на близки на семейството се намира за съвсем нормално и никой все още не питал у дома „Ама защо?“. Може би въпросът се избягва, защото отговорът му е забравен отдавна, а може би „Защото така се прави“ е достатъчен отговор.
Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: