Обезболяване при раждане

Какво е важно да знаем научаваме в откровен разговор с анестезиолог

Преди няколко дни бях на консултация с анестезиолог, тъй като съвсем скоро ми предстои раждането на второто ми дете. Това е една от важните срещи със специалисти още в периода на бременността и е моментът, в който може да се получи много полезна и необходима информация преди самото раждане. Избрах да посетя д-р Саша Ячева от АГ Селена, тъй като това е и мястото, на което съм се доверила и в което съм избрала да посрещна новия член на семейството ни. Това е третата среща през живота ми с анестезиолог и съм щастлива, че до момента винаги попадам на професионалисти, които подробно, спокойно и обстойно да ми изяснят всички неизвестни за мен в уравнението.

Photo by MART PRODUCTION on Pexels.com

В Училището за родители на АГ Селена това е една от темите, които се засягат регулярно и предоставят възможност на включилите се в събитието да задават своите въпроси. Аз от своя страна реших да споделя този свой разговор и с вас, защото често прегледа при анестезиолога се пренебрегва като нещо рутинно. Истината е, че това е един от крайъгълните камъни по време на бременността, а скринингът, който се прави при прегледа, е от съществено значение и предпоставка за гладкото протичане на раждането. Без значение дали то ще бъде естествено или секцио, дали сте с нагласата че не желаете упойка или имате конкретни виждания, разговорът с анестезиолога може да даде нов поглед над нещата и спокойствие, че сте една идея по-информирани, а по този начин и уверени.

д-р Саша Ячева – анестезиолог в АГ Селена

Кога е удачно да се проведе първата среща с анестезиолога?

За консултация с анестезиолог може да е по-скоро късно, отколкото рано

Обикновено нашите срещи с пациентите се провеждат преди самата манипулация. Препоръчително е това да се случи минимум между 7 и 10 дни по-рано, защото може да се окаже, че са налице някакви здравословни проблеми или състояния, които е добре да бъдат коригирани преди раждането – без значение дали говорим за нормално раждане, секцио или някаква друга гинекологична манипулация. Ако има придружаващи заболявания, проблеми или притеснения, свързани с бременността, е важно да уточним тези състояния. Така при необходимост следва да се проведат съответните изследвания и евентуално да се назначи коригираща терапия.

Какво може да очаква бременната жена от първата среща?

Споделям с вас част от въпросите, които се задават и попълват при тази първа среща:

Жената следва да очаква да й бъде проведен един цялостен скрининг имено чрез част от представените въпроси. Ние като лекари се ориентираме в здравословното състояние на пациентката, а тя от своя страна има поле да зададе всички онези въпроси, които я вълнуват и които не са й ясни, за да придобие по-добра представа какво да очаква от упойката или обезболяването на раждането.

Какво е важно да попитаме анестезиолога – има ли въпроси, които трябва да си подготвим?

Правим този скрининг многократно всеки ден и реално той обхваща основните точки, които ни интересуват във връзка със здравето на пациентите. Обясняваме това, което им предстои. Някои са минавали вече през това и имат опит. Разбира се, ако имате специфични питания и въпроси, можете да си ги запишете предварително. Ако пък пациентът забрави да попита нещо, е добре дошъл да се върне – ние сме всеки ден тук и с удоволствие ще отговорим на всяка тревога.

Има ли нещо важно, което задължително трябва да споменем – някакви заболявания (дискови хернии, стеснения и тн), неразположения…?Необходимо ли е да носим някаква предходна документация?

Въпросникът, който попълваме с всяка пациентка не винаги обхваща всички възможни здравословни проблеми, тъй като е унифициран. В тази връзка е добре да се споменат заболявания, дори и да не ви се струват релевантни – възможно е да се окаже, че имат отношение към работата ни. Също така е добре да споделите какви медикаменти приемате – има случаи, в които жените приемат лекарства, които не си дават сметка, че е възможно да имат отношение към бременността и раждането. Същото се отнася и за пациентките, които идват при нас с гинекологични проблеми и оплаквания.

„Понякога хората неосъзнато не си дават сметка да кажат нещо, което би могло да се окаже важно.“

Може да бъде облекчаващо за нас, ако пациентът носи документация от предходни операции, определени заболявания, които са се лекували и са по-сериозни, образни изследвания като рентген и скенер, епикризи.

Какви опции има бъдещата майка – свободна ли е да избира вида на упойката или има някои ограничения?

Photo by Polina Tankilevitch on Pexels.com

По принцип ние се съобразяваме с желаниета на пациента, когато здравословното му състояние го позволява. Обясняваме многократно какви са нашите мотиви да предложим определен вид анестезия. Понякога няма избор – има състояние, които ограничават и при които няма как пациентът да избира. Разбира се, винаги се стремим да предложим най-добрия и щадящ вариант.

Има ли някакви ограничения за спинална упойка? Аз самата например имам стеснено междупрешленно пространство и съответно при предходното ми раждане имаше трудност с поставянето й

Спиналната анестезия създава странни усещания и не всеки би могъл да мине през това лесно. Има някои ограничения, разбира се, като за всяко нещо в медицината. Каквато и процедура да правите, тя има своите показания, място на приложения и съответно ограничения и противопоказания. Регионалните анестезии – в частност спиналната и епидуралната, имат своите ограничения и те зависят от здравословното състояние на жената и медикаменти, които приема. Ще дам пример с вас самата и тромбофилията. Приема на аспирин и фраксипарин водят до разреждане на кръвта и повишават риска от кървене. Те имат своята полза и във вашия случай ви помагат,защото сте с тромбофилия и ви е необходимо да ги получавате, но пък за някои процедури в медицината биха могли да попречат. Поради тази причина се и спират в определено време преди някакъв вид регионална анестезия.

Анестезията влия ли на плода?

Photo by Vidal Balielo Jr. on Pexels.com

Спиналната анестезия няма отношения към плода. При общата анестезия, за съжаление, нещата не стоят точно така – много от медикаментите в нея преминават през плацентата и в някакъв период от време, след като е приспана майката, биха могли да се отразят и на бебето. Това съкращава времето за реакция на лекарите.

Възможно ли е при естествено раждане, в предварителния разговор с анестезиолог да кажа, че не желая анестезия, а в последствие да размисля и да поискам?

Да, разбира се. Все пак има определни отрязъци от време в процеса на раждане, в които това може да се случи. При естественото раждане не говорим за анестезия в пълния смисъл на думата, в която е масовото разбиране за това. Тук говорим по-скоро за обезболяване. Идеята е да жената да не усеща болката по време на контракции,  но в същото време да си усеща контракциите под някаква форма, за да може да помогне на бебето да се роди. Нормалното раждане изисква активното участие на жената в процеса. Тук се търси баланса между това да се намали болката, но все пак да има усещания, тъй като обезболяването на нормалното раждане късае само и единствено комфорта на жената. То няма отношение нито към раждането , нито към бебето. Може в хода на процеса на раждане да размисли и да бъде повикан анестезиолог и да направи обезболяването, – гъвкави сме в това отношение.


Аз самата определено излизам една идея по-спокойна след разговора си с д-р Ячева. Опитът ми от предходното раждане не свързвам с положителни емоции, защото се наложи освен спиналната, в последствие да ми бъде сложена и обща упойка. В крайна сметка съм наясно, че предстоят трудности, но когато срещнеш специалист, който с увереност да те води по пътя, тревогите значително намаляват.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: