По пътя към по-самостоятелно дете (безплатен ресурс)

Сутрешната рутина и как да научим децата да се справят сами

По своята същност рутината съдържа в себе си доза психологически елемент. Всяка поредица от действия, която се повтаря ежедневно, създава у детето чувство за сигурност. То знае какво следва да направи и какво се очаква от него. Подобна рутина намалява стреса и улеснява и родителите в често забързаните утрини.

Създаването на рутина още при бебетата доказано значително подобрява съня им, както и помага на родителя да разпознава по-лесно сигналите за преумора. Докато рутината при бебетата силно се различава от тази на децата, биологичният часовник на малкото човече и в двата случая му подсказва кога е време за игра, хранене и сън.

Photo by Andrea Piacquadio on Pexels.com

Изграждането на рутина и превръщането й в самостоятелност е голямо предизвикателство, което костват време и усилия. Всякакви помощни визуални материали улесняват процеса при по-големите – в нашия случай таблото, което направих. То съдържа последователност от действия, които детето следва да извърши сутрин.

Поставянето на видно място помага да се избегне максимално подсещане на децата. Въпреки това в началото сутрините бяха изпълнени с напомняне, подробно разглеждане и обсъждане на сутрешните задължения.

Освен, че таблото трябва да се закачи на видно са детето място, добра идея е то да бъде на неговата височина, за да може достатъчно добре да вижда всички картинки и да ги свързва с конкретно действие.

Photo by August de Richelieu on Pexels.com

Моето решение къде да го закача дойде лесно – закачих го в банята. По този начин, веднага след събуждането, дъщеря ми тича до банята, за да провери кое е следващото нещо, което трябва да направи. Разходката из вкъщи сутрин й действа тонизиращо и събужда не само тялото, но и ума й.

Ето рутината в няколко кратки стъпки:

  • Събуждане – биологичният часовник на моето дете е все още не е напаснат към ставането за детска градина (или просто обича да си поспива :D), но в 90% от случаите се налага да я будим, за да започне денят навреме;
  • Събличане на пижамата и обличане на дрехите за деня – важен момент при нас е те да са подготвени от предходната вечер, за да не се стига до ровене в гардероба и излишен стрес;
  • Раздвижване;
  • Сутрешен тоалет – тук винаги спазваме поредността – ходене до тоалетна, пускане на водата, измиване на ръцете, измиване на лицето и накрая на зъбите. До скоро наблюдавахме целия процес облегнати на вратата и постоянно подсещащи за нещо, но сега я оставяме самостоятелно в банята и ни вика едва за последната част с миенето на зъбите;
  • Закуска;
  • Почистване – у дома имаме прахосмукачка на батерии, която стои до вратата и я използваме за ежедневно почистване най-вече от трохи и дребни боклучета. Лора я обожава и почиства с голямо удовослтвие с нея под и около масата и столовете. Почистването може да включва и отсервирането на празните чинии и мръсните прибори или зареждането им в миялната машина.

Ако сутринта е от тези, в които Лора се подготвя за детска градина, проупскаме последните две стъпки, тъй като закусва направо там.

Не очаквайте всичко да се случи мигновено. Изисква се доста време, търпение и постоянство, но крайният резултат си заслужава! По-спокойно и самостоятелно дете и допълнителни минути сутрин за излежаване в леглото за мама и татко. 😉

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: