Как научих бебето да се храни с лъжица

Как да изберем подходяща лъжица за захранване

Бебешката лъжица трябва да е съобразена с възрастта на детето и собтсвените му възможности – да не е твърде голяма, твърде тежка. Твърде голямата лъжица може значително да затрудни храненето и да доведе до бъдещо нежелание на бебето да ползва посуда. Лъжиците, на които се спрях за процеса на захранване са тези на Икеа и ДМ:

  • без BPA (бисфенол)
  • нежни към венците
  • подходящи за съдомиална

Децата, които се запознават с храната по метода на Захранване водено от бебето или друг смесен метод, също използват лъжица. Яденето с пръсти е фокус, но родителя предлага прибора при нужда.

Лъжиците за най-малките (от 6 месечни бебета до по-големи) често са с плосък връх и повече се приближават до кафените, отколкото до супените лъжици по размер. Добре е да са изработени от мек материал, който да щади бебешките венци. Бебето, което се приучава към самостоятелно хранене (по метода Захранване водено от бебето) все още не загребва, ами по скоро забожда върха в гъста смес – йогурт, гъсто плодово/зеленчуково пюре и облизва храната, която се е задържала по лъжицата.

Малките лъжици с дълга дръжка са изключително удобни, когато храните детето от буркан. С възрастта количеството на бебешкото пюре се увеличава, а повчето детски буркани са издължени, за да съберат нарастналия грамаж. Така успешно ще достигате до дъното на буркана, без да нацапате ръцете си. Тези лъжици се оказват неудобни за захващане от детето, понеже често то захваща самият край на лъжицата.

Преходните лъжици, които предлагам при самостоятелно хранене са все така малки, но вече вдлъбнати и наподобяващи стандартна лъжица, но с къса дръжка. За деца по метода ЗВБ е добре да подберете такива с къса дръжка. Бебето все още няма нужната фина моторика и правилен захват като възрастен. Често то захваща самият връх на лъжицата и ако дръжката е твърде дълга, това ще го затрудни допълнително да уцели устата си. На пазара се предлагат модели с голям накрайник, който бебето захваща.

Последна стъпка е към детска лъжица за хранене, която ще бъде предложена на детето в яслата или детската градина. Обемът храна, който събира тя е по-голям, но и детето вече успява да събере цялата в уста. Захвата на лъжицата се премества по дръжката й и вече не е в края й, така че нейната дължина не затруднява излишно детето.

Опитайте няколко различни стила лъжици, за да намерите най-подходящата за своето дете. Сами ще забележите предпочитанията към определен модел и удобството, което бебето ще изпита при храненето с нея.

Дори да изберете класическата лъжица за хранене пред тази със специален дизайн за ЗВБ бебета, това не означава, че детето няма да се научи да се храни само. Специализираните лъжици подпомагат процеса при някои деца, но не са гаранция за ранен успех.

Ако венците на бебето са възпалени заради зъбоникнене, то може да откаже всякава лъжица и да предпочете храненето с пръсти. Изчакайте да отмине и опитайте отново.

Нестандратен избор на дизайн, на който да се спрете

Сменяща цвета си лъжица – На пазара се срещат лъжици, които сменят цвета си ако храната е твърде гореща за бебето.

Пълнеща се лъжица – пюрето се поставя в контейнер закрепен към лъжицата и нужното количество се изстисква в нея. Недостатъкът на този модел е, че тежестта и формата на лъжицата могат да затруднят детето да се храни само с нея, почистването на някои модели също е трудно.

Метални и сребърни лъжици следва да бъдат избегнати в процеса на захранване на бебето. Те не са щадящи към венците като меките силиконови такива.

Няколко техники, с които да стимулирате бебето да използва лъжицата:

Личен пример – децата се учат от нас и възприемат личния пример като най-силния стимул, който могат да получат. Храненето пред детето води до любопитството му към нови храни и желанието му да мимикира движенията на възрастния.

Превръщане в механичен процес – Най-добрата стратегия, която сработи за детето ми беше тази да направя процеса на хранене напълно механичен и лесен, като покажа отново и отново нужните движения. Родителят застава зад гърба на бебето, хваща ръката му, докато държи и лъжицата и загребва и храни детето със собствената му ръка. Възрастния следва да използва водещата ръка на детето и да повтаря движенията при всяко хранене. С времето детето автоматично само започва да поднася лъжицата към устата си по установения модел.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: