11 Идеи за места и неща за правене на открито с деца

Идеи за места на открито, които са подходящи за посещения с най-малките и за разнообразяване ежедневието им в София

Често все по-мрачните и студени дни ни карат да търсим подслон на топло и сухо. Часовете прекарани на открито обаче са важни особено за най-малките. Студеното време не ни е спира да бъдем навън и да търсим снежни и кални забавления в светлата част на деня, макар и кратка.

Летните жеги също ни тласват към по-прохладни места сред природата, където можем да поседнем под сянката на някое дръвче. Като привърженици на максимата „няма лошо време, има неподходящо облекло“ , подбрах някои от любимите неща за правене на отрито с моето семейство, които превръщат почивни и делнични дни в незабравимо семейно време.

Витоша

Зимата, посещенията на Витоша са едни от най – любимите ни занимания сред природата. Само на половин час от вкъщи, а се пренасяме в зимна приказка на шейни, детски смях, събиране на шишарки. Полезно е да знаете, че между 11:00 и 14:00 часа пътищата са затворени и планината не е достъпна с автомобил. Въпреки това има градски транспорт, който може да ви отведе до чудесни локации за разходка и игри с шейни.

Photo by Mohan Reddy on Pexels.com

Хижи

Хижите на Витоша стават все по-посещавана детсинация от семейства с малки деца. Въпреки, че могат да бъдат отнесени към местата на закрито, разходката до тях и в околността е сред основните извижявания. Не е нуждно да останете да спите, а може да се радвате на чаша чай и домашна храна сред природата, а ако захладнее да се скриете на топло вътре. Хижите „Червената шапчица“ и „Септември“ разполагат и с детски кътове за игра, където спокойно може да прекарате време с най-малките.

Photo by u0410u043du0430u0441u0442u0430u0441u0438u044f u0422u0440u0438u0431u0431u0438u0430u043du0438 on Pexels.com

Големи паркове

Първата идея, която хрумва на всеки, който иска да прекара време сред природата, но е в града – посещението на някой от големите паркове в София. Всеки носи своя чар и индивидуалност, като освен за разходки, много от тях са подходящи за пикник и хамаци, като целогодишно се провеждат различни фестивали и мероприятия за посетителите. От музикални изпълнения до спортни състезания, открито кино, детски и културни фестивали, всеки сезон може да да се изненадате приятно със събитията. Еднственото нужно е да проверите евентите в града през уикенда и да изберете парка, който ще посетите. Моите любими паркове в София са Южен, Западен, Борисова градина, Северен, „Кучешката градинка“ (познат като втори Южен, парк на „Земята и Хората“ и още). Обожаваме и парк Гео Милев с неговата тематична музикална площадка и малък лабиринт от храсти, в който децата се „губят“ с часове.

Парк-музей Врана

На изхода на София е разположен царственият парк-музей Врана. Мястото често е дестинация на детски градини, училища, кръжоци, които организирано правят посещения. Паркът може да бъде посетен между 10:00 и 16:00 часа, като алеите му са равни и подходящи за разходка дори с детска количка. Предлагат се семейни билети за парка в размер на 8 лв, което включва двама родители и деца.

Photo by Juan Salamanca on Pexels.com

Стадиони

В София има стадиони със свободен достъп, които са чудесна дестинация за игри на открито от най-малките. Те могат да се докоснат до спортния дух с бягане на открито, да наблюдават спортуващи и трениращи атлети, да тичат на воля.

Photo by Kampus Production on Pexels.com

Организирано бягане за деца

Всяка събота в Южен парк се провежда организирано бягане за деца 2 км рън. Напълно безплатно, събитието цели да събуди любов и постоянство към спорта, както и да забавлява най-малките. Дистанцията е 2 км, като децата тичат по предварително известен маршрут с родители и доброволци. Изисква се предварителна регистрация на уебсайта на 5 км рън, като редовните участници получават награди.

Photo by Jared Butler on Pexels.com

Зоологическа градина София

Софийският Зоопарк предлага среща на най-малките с любими животни, за които често са чували само в приказки и песни. Работното време е от 08:30 до 17:00 всеки ден, като дори се предлагат абонаменти карти за най-редовните посетители. Зоопаркът има Екологичен научно-образователен център с лятно училище и зооклубове за децата в ученическа възраст.

Зоокътове

София има няколко зоокъта, в които децата могат да се запознаят с домашни животни (да ги погалят, нахранят и видят как живеят). Подобни доста популярни места са зоокът Алис и Кондабайда. Първият обаче се намира на около 40км от града и изисква малко повее време за достигане. Мястото не е подходящо за детски колички.

Photo by Alexander Dummer on Pexels.com

Eзда

Ездата при най-малките също е страхотно забавление, а хипотерапията и досегът с коне и понита обикновено е вълнуващо изживяване за малчуганите. Освен да се полюбуват на животните и да се разходят сред тях, могат да научат за отглеждането и грижите, които се полагат за тях. Прекрасно такова място е конната база във Войнеговци, където децата тичат на воля и едновременно с това се докосват до магичното излъчване на едни от най-прекрасните животни – конете. В и около София има многобройни конни бази, които освен време с конете предлагат занимания за по-големи деца като стрелба с лък, ориентиране и др.

Кална градинка към „Музейко“

Калната градинка на Музейко е сезонен атракцион, който се намира на открито до сградата на музея. Мястото е създадено за забавление, като по-скоро напомня плаж с финия си пясък, отколкото кална градина. Децата имат свободен достъп до водни помпи и чешма, голяма стена с тенекиени кофи за удряне, въжени и дървени атракциони за катерене.

Photo by RODNAE Productions on Pexels.com

Ферми

Край София има ферми, които са отворени за игри с деца, организират летни лагери и училищни посещения. Децата могат да видят „От къде идват зеленчуците?“, да се заровят в кал, да тичат свободно на открито. ‘Близката ферма“ предлага градински работилници, запознаване с домашните животни (да не се бъркат с домашни любимци) и часове забавление като дори организира рождени дни.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

2 мнения за “11 Идеи за места и неща за правене на открито с деца

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: