Какво не знаем за посещението в Солна стая за деца

Един текст с всичко необходимо, което трябваше да знам преди първото посещение

Този текст е моят личен опит с първите детски стъпки в солта. Въпреки, че бях чувала за солните стаи (на теория), нямах представа какво да очаквам и как да се подготвя. Търсенията по темата в интернет ми показваха или оскъдна информация, или твърде много такава, която с бебе на ръце нямах нито времето, нито желанието да селектирам.

Това е и основната причина да напиша този текст – вярвам, че може да е полезен на друга мама, която цени времето си, но търси и как оптимално да го организира.

Стъпка 1 – Проучване

Първата ми стъпка беше да реша в коя от многобройните солни стаи, разпръснати из града, ще отидем. Отворих картата и на нея излезнаха десетки малки точки, от които да избираме.

Моето решение – да подбера солна стая, която е близо до вкъщи. Избора ми се стесни, но отново беше голям. Поради липсата на опит как да отсея подходящото място набелязах следните критерии:

 • Стаята да е близо до дома ни;
 • Да има предвидено място за паркиране / да е лесно достъпна с градски транспорт;
 • Да има начин да запиша час онлайн (не знам дали е от поколението, но предпочитам пред телефонния разговор – все пак решението да отидем го взех в малките часове на нощта);
 • На снимките да изглежда като приветливо място, което да предразполага децата да се чувстват приятно.

Внимание! Има солни стаи за възрастни и такива за деца.
Случи се да посетим и стая за възрастни с няколко разпилени детски играчки по пода, които не помогнаха на дъщеря ми да се почувства комфортно там. Опитахме и вече посещаваме само такива, които са специално предвидени за детските нужди.

Моят чек лист ни отведе до Salt Me – стаите им се намират в големи столични молове, което решава и проблема с паркирането, а има къде да се разходим ако случайно подраним дори в дъждовните и студени дни. Понеже имат повече от една локация картата ми за посещения важи на всички адреси и може да разнообразяваме посещенията.

Стъпка 2 – Подготовка у дома

Има няколко основни неща, с които да подготвите себе си и детето за преживяването. Обикновено децата се наслаждават на Солните стаи, посещението в Salt Me вече се гледа от дъщеря ми като награда и забавление и няма нужда от допълнително увещаване, за да отидем с усмивка. Подготовката включва няколко стъпки, с които да съм сигурна, че съм извлекла максималния ефект от посещението в Солна стая.

Моят списък преди всяко посещение включва следното:

 • Дъщеря ми да е хапнала, дори само снак, защото известно време след посещение не бива да се консумира храна;
 • Да сме пили вода – и двете, защото не бива да се приемат течности веднага след сесия в солната стая, а от солта се ожаднява;
 • Да сме облечени в леки удобни дрехи. След края на сесията е добре да останете облчени със същите дрехи, за да продължите да вдишвате фините прахови частици останали по тях;
 • Да тръгнем от вкъщи така, че да сме поне 10 минути по-рано в Salt Me, за да избегна излишен стрес.

Стъпка 3 – Подготовка в Солната стая

Идеалният вариант е да пристигна в Salt Мe десет минути преди началото на сесията. Регистрацията се случва изключително бързо и често правя плащанията след приключване на престоя (откакто си извадих електронна карта на рецепция директно удържат ходенето от нея, без да нося картончета и други подобни).

Защо отивам по-рано ли? Ето какво ме очаква след влизане:

 • Събличане на връхните дрехи и събуване на обувки (моите и на дъщеря ми)
 • Последно утоляване на нуждите преди влизане в Солната стая – пиене на вода, ходене до тоалетна / смяна на памперс;
 • Прическа – косата трябва да е прибрана, за да не остане някой косъм в солта. Колкото и добре да е почистена стаята не е приятно ако намериш косъм от предишния посетител докато ровиш в солта.

Препоръчително е децата да са боси. Дъщеря ми обаче не хареса усещането на солта боса и за това й обувам тънки чорапи, с които да ходи по солта.

Стъпка 4 – Престой в Солната стая

Времетраенето на престоя в солната стая за деца често е около 20 минути. За този период, освен че децата играят в солта, въздуха се насища със сол от специална машина. Така още по-активно вдишваме солта.

Salt me има кошове с играчки, с които децата да се забавляват. Няма лимит на щуротиите, добре е само родителят да внимава да не хапнат повече сол. Деца играят, танцуват, представят си, че са на плажа или в снега. Най-малките се забавляват с различните сортери, ровят се в солта.

Интересен факт – Солната стая е подходяща за бебета, а след навършване на 14 дни бебето може да посети спокойно сесия с мама и/или други членове на семейството – особено ако има братя и сестри, които се борят със сополиви носове.

Тук искам да направя уточнението, че някои солни стаи предлагат даже телевизия на децата. Като родител следя екранното време на детето си и за мен е неприятно посещението на подобно място, да е обвързано със стоене на стол пред телевизор, в случай, че друг посетител желае да гледа. Това е и една от причините да посещаваме Salt Мe, като място на което няма екрани и предварително може да се уточним дали детето да е само в стаята или с максимум още едно друго дете.

Стъпка 5 – Финал

Когато сесията в солната стая приключи е време да поизтупаме солта. Salt Мe предлагат и шапки за коса, ако не искате да си посипете главата със сол (буквално). Ако сте с бебе в стаята моя съвет е да измиете ръцете му, така че да сте сигурни, че няма да ги оближе после.

Нормално е с детето да започнете да кашляте или носовете ви да потекат след излизане от стаята. Това се дължи на последващия ефект от солта. Аз забелязвам обаче, че освен помощник в неравната борба със сополите, след редовни посещения в Salt me кожата ми е като след фин пилинг. Ранички, които имам по ръцете след готвене зарастват по-бързо и винаги се чувствам отпочинала и в добро настроение!

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

2 мнения за “Какво не знаем за посещението в Солна стая за деца

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: