Игри на закрито за деца от 3 до 6-годишна възраст

Вдъхновяващи майки-блогъри споделят опит и интересни занимания за децата у дома от „първа ръка“

Лятото отдавна вече отмина и на негово място дойдоха късите дни и дългите вечери в игри. Защо обаче забавленията да спират? Децата могат да играят навсякъде! За тях играта е основният начин да опознават света около себе си, семейните ценности, обществените норми и правила на поведение.

*Повече за това какво е по своята същност играта и кои са видовете игри, може да разберете ТУК.

Игрите у дома могат да бъдат пълноценно и забавно време за цялото семейство. Оказаха се и безценен помощник по време на карантина, когато излизанията са ограничени, а купът с играчки вече не предизвиква толкова голям интерес. Тук ще откриете няколко предложения за игри, които не изискват да купувате специални или скъпи материали – всичко което ви е необходимо, може да откриете в шкафовете у дома.

Съвсем скоро споделихме идеите на любими майки-блогъри за занимания на мъниците от 1 до 3-годишна възраст, които можете да прочетете ТУК

Игрите, които представяме по-долу са предназначени за по-големите деца, но някои от тях могат да бъдат адаптирани и за по-малките.

Конструкции с ролки от хартия от 5pod5

Предложението на Ели за игри на закрито включва хартиените ролки, които всяка от нас се чуди да изхвърля или да пази и какво да мисли с тях ако запази. В тази игра основното е ненамесата на родителя. Единствената му роля е да подсигури ролките, с които децата да изградят чудновати форми. Ели дори споделя, че нейните момичета знаят къде е шкафа за рециклиране и са свободни да използват каквото преценят при условие, че след това отново го върнат на място.  

Тази игра е полезна за развиване на:

 • Умения за работа в екип
 • Разрешаване на конфликти и преговаряне
 • Математически връзки – сравняване на дължина; височина и ширина; балансиране
 • Съставяне на хипотеза и проверка
 • Развиване на моториката – клекове, пълзене, патешко ходене

Бордова игра с букви от The Little Chef

Наталия черпи вдъхновението си от своята дъщеря, като често измисля интересни игри заедно с нея. Направата на играта, която споделя с нас, е също толкова забавна и образователна като самото играене.

Върху голям лист или картон се разчертава игралното поле. Трябва да има квадратче за начало и за финал. А по пътя квадратчетата да съдържат букви и картинки. Картинките може да изрежете и залепите от старо списание или да нарисувате сами. Ще ви трябва и зарче.

Всеки играч си избира “пионка” – това може да е малка играчка, стики, камъче или каквото решите. Пионките се разполагат на старта. Играчът хвърля зарчето и мести толкова хода, колкото показва то.

При стъпване на поле с буква участникът трябва да назове дума, която започва с тази буква. При стъпване на поле с картинка участникът трябва да назове първата буква на изображението. Ако се затрудни и не успее да отговори или пък сгреши, губи право на следващ ход. Печели този, който пръв стигне до финала.

Играта е много хубава за малки деца, които в момента учат буквите и са в начален етап на звуковия анализ. А за по-напредналите правилата може да се променят: например, при стъпване на картинка да се казва не първата, а последната или втората буква в думата, а при стъпване на буква да се назове дума, която завършва на тази буква.

Забавен пъзел с камъчета от Забавно детство

Соня се включва със свежо предложение и материали от природата.

Забелязали ли сте колко голямо внимание обръщат децата на камъчетата в града, в гората и въобще навън? Ако имате домашна колекция от камъни като нас у дома, ето едно занимание, с помощта на което детето ви ще може да упражни фината си моторика, ще сравнява различните форми и големини, ще използва думи за да ги опише и ще има възможност да погледне на природата от съвсем различен ъгъл.“ Необходими материали:

 • Камъчета (или всеки друг предмет от природата, който можете да очертаете – листа, пръчки, миди…)
 • Хартия
 • Флумастер

Изберете камъни с интересна форма, различна големина, също такива, които са почти еднакви (за затруднение), но все пак имат характерни отличителни белези. Съберете ги в красив поднос или купа и го сложете на листа.

Очертайте всички камъни и преди да ги върнете в подноса ги снимайте. Може би, детето ви ще има нужда да се убеди, че работи правилно по време на играта. Обяснете на детето какво очаквате от него. Покажете му как да започне. Вземете един камък и го опишете, използвайте думи като голям, малък, кръгъл, овален, заоблен, дълъг, тънък… 

Игра на дама с постелка за йога от Castle Of Sunlight

Лора дори предлага алтернатива – ако не разполагате с постелка за йога у дома, можете да “начертаете” дамата с хартиено тиксо.

Играта измислихме съвсем случайно, след като по време на карантината ми се наложи да си правя ежедневната тренировка в присъствието на децата. Започнаха едни подскоци и радост, че имаме постелка за йога, което ме подсети за играта на дама от моето детство. Показах на децата и те се включиха с охота. Между другото и в тренировките се включиха доволно, макар да не успяваха да направят почти нищо. Но пък беше забавно.“

Азбука от капачки от Mother Adventure

Таня е слухово-речеви терапевт, а създаването на различни ресурси за игри и занимания й носи истинско удоволствие.

Вкъщи събираме капачки от всякакви бутилки – различни по форма, вид, размер, цвят. По принцип ги давахме в детската градина на детето или пълнехме металните сърца, докато не започнах да правя игри с тях. Последната такава е азбука от капачки. Използвах големи и малки капачки, с различни цветове – бяло, синьо, червено. Исках да разгранича гласни от съгласни.

Играта с тях може да бъде в няколко варианта:

 • за по-малките
  • сортиране по големина и цвят на капачките;
  • съотнасяне на еднакви букви и запознаване с формите им.
 • за по-големите
  • подреждане на буквите по азбучен ред и назоваването им;
  • подреждане по образец или самостоятелно съставяне на срички, изговаряне или прочитането им;
  • съставяне на дума по първа или последна сричка;
  • подреждане на думи по образец или под диктовка;
  • подреждане на дума отговор на въпрос или гатанка;
  • подреждане на думи, използвайки номерата на мястото на буквите в азбуката (напр. 13 1 13 1 – м а м а);
  • съставяне на дума от разбъркани букви – за по-малките с нагледна опора – по дадена или не начална буква.

Може да използвате капачки, за да направите и игри с цифри – за запознаване с числа, съотнасяне, сравняване, количествено онагледяване, действия.

За финал Грета от Prime Health Bulgaria – детски рехабилитатор, слага фокуса върху правилната стойка на детето без значение коя игра е избрало. Тя споделя повече за т.нар. W-позиция.

W-позицията се използва от децата много често, когато играят на пода. В това положение те седят на дупетата си, коленете са свити, а подбедриците са изнесени назад и встрани покрай тялото. Погледната отгоре позицията наподобява латинската буква W. Как това оказва влияние в развитието на детето? 
👉 Затруднена походка (патешка походка) и проблеми при цялостният баланс.
👉Получава се натоварване на тазобедрените стави и те се изкривяват. Прекомерна феморална антеверсия, водеща до дисплазия на тазобедрената става.
👉Неправилен натиск върху бедрата, прасците, глезените и ходилата.
👉Довежда до поява на разширени вени
👉 Поради лошото кръвоснабдяване е възможно да се появи изтръпване в крайниците.
👉Деформация на коленете
👉Прекаленото разтягане на някои мускулни групи може да доведат до нисък мускулен тонус и невъзможност от баланс между агонисти и антагонисти.

Още полезна информация по темата можете да намерите в поста на Primehealthbg

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: