3…2…1…Коледен Адвент Календар!

Advent календар – забавен и увлекателен начин да преброим оставащите дни до Коледа

Ох, нямаме ли си хубава българска дума за „advent calendar“??? Ами…май не. А дори и да има такава, адвент календара вече силно се е наложил като доста успешна и популярна маркетинг стратегия за продажба на какво ли не – козметика, грим, лакомства и шоколади. Поразрових се из дебрите на интернет и потърсих етимологията на думата advent – тя е с латински произход (adventus – о, изненада!) и буквално означава „пристигане“; „идване“. Свързва се по някакъв начин с християнската вяра и очакването на раждането на Христос, респективно Рождество Христово. В крайна сметка откривам и някаква логика да я използвам в този й вид.

Сега, няма да си кривя душата – аз самата също свързвам този тип календари с шоколад. За мен такъв календар бяха имено къщичките с отваряеми прозорчета с числата от 1 до 25, зад които ме очакваше нещо така любимо. Реално никога нямах нужното търпение и изяждах шоколада максимум за два дни (повтарям:максимум!). Макар често кръстницата ми и други пътуващи извън страната роднини (все пак съм отроче на 90-те) да ми носеха какви ли не лакомства и изкушения, за мен малките шоколадови блокчета си оставаха най-вкусните на света и чаках декември с нетърпение.

Photo by cottonbro on Pexels.com

Защо да направим адвент календар за децата у дома

Подобна всекидневна активност, каквато можете да предложите в адвент календара, определено създава настроение. Засилва се коледния дух, очакването и усещането за празник. Благодарение на него всеки ден от месец декември се превръща в специален и неповторим.

Ето и някои основни плюсове и предимства:

  • Децата учат числата
  • Възпитават се търпение и последователност
  • Насърчават се различни добродетели
  • Децата придобиват по-ясна представа и концепция за времето
  • Би могъл да се превърне в симпатична семейна традиция

От къде да си набавим

Пазарът е залят с много и най-разнообразни подобни календари, които можете да закупите. Обикновено големите вериги магазини пускат подобни точно по това време на годината – само трябва да следите актуалните им предложения.

Разбира се, пред по-сръчните от вас, стои вариант и за изработка от различни материали – филц, картон. Подобен календар може да бъде изненада за детето, а може и да го включите в процеса на изработка. Това може да се превърне и в по-дългосрочен проект за децата в зависимост от тяхната възраст. Аз самата определено съм привърженик на част от педагогическите възгледи на Джон Дюи, който залага имено на учене чрез действие и в този дух с удоволствие бих изпратила Лора на „трудов лагер“ при някоя от бабите, за да се научи да шие и да си направи собствен календар от плат.

Споделяме няколко оригинални и сравнително лесни за изпълнение варианта за ръчна направа на календар

Идея 1

Идея 2

Идея 3

Всяка година (поне в последните две) използвам един и същ готов календар. Моят е находка от магазинче за стоки втора употреба и съм го купувала преди доста време, за да го използвам в работата си с деца в училище – правех им изненади и закачки, които повдигаха настроението в клас. Сега го изполвам за собственото си дете.

Какво да сложим в календара и какво повелява традицията у дома

Виж готов ресурс с Календар за 2022 тук – https://maikitespodelyat.com/2022/11/17/advent-calendar-2022/

На 1-ви декември окачвам календара на някоя стена у дома. Избягвам това да бъде детската стая, защото съм сигурна че нечии сръчни ръчички ще го претършуват още първия ден и от лакомствата няма да остане дори и бегла следа. Използвам го всяка година като сменям задачите – усложнявам някои и намалям леко броя на наградите за сметка на дейности за изпълнение.

Старая се да включвам дейности, които ще ангажират времето и вниманието на детето, а често и ще възпитат някаква дорбодетел. Така например, дори и когато слагам лакомства, понякога има условие към тях – детето да сподели част от наградата с някой друг (често това съм аз, така че всички печелят в случая). В дните, в които съм подготвила подаръче в джобчето, най-често слагам някое любимо лакомство, мандарина, дребна шнолка или фибичка, малка книжка. Обикновено гледам да отваряме изненадата за съответния ден малко след закуска, защото някои задачи са по-сложни и изискват повече време за изпълнение. Списъците със задачи за всеки ден може да изтеглите тук:

Всеки отделен ден може да бъде изрязан, сгънат и сложен в джобче/кутийка или каквото е сътворило въображнението ви.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: