Мама – Финансов и застрахователен консултант

През изминалата година всички бяхме свидетели на това колко крехък е човешкият живот. Убедихме се в това с цената на много тежки моменти и лични загуби. Година, в която прегръдката, ръкостискането и целувката станаха немислими. Оценихме ги, когато се лишихме от тях, за да опазим себе си и своите близки. Пандемията връхлетя неочаквано, но ме срещна с много нови хора, които станаха част от живота ми.

Днес ви представям Мария – човек, който безвъзмездно протегна ръка към мен в момент, в който имах нужда от професионална помощ и съвет.

Мария е част от екипа на голяма застрахователна компания и съчетава перфектно ролята си на професионалист, с тази на майка на почти 4-годишен сладур. А ето и част от нейните съвети:

Кога е най-подходящият момент да помислим в посока застраховка на децата си?

Бих казала, възможно най-скоро. Няма нищо лошо в това ние, като родители, да помислим за бъдещето на децата си и да се опитаме да ги подсигурим при настъпването на определени обстоятелства.  В последните години медицината напредна значително в различни посоки, една от които е използването на стволови клетки. Голяма част от съвременните родители  избират да се възползват от различни програми за замразяване и съхраняване на стволови клетки, при които се заплащат не малки както първоначални, така и годишни такси за услугата. Често това са съвсем обикновени семейства, които отделят тези суми в името на спокойствието и здравето на децата си. Оказва се обаче, че при настъпване на обстоятелство  за използването на тези стволови клетки, семействата не са готови финансово да посрещнат тези разходи. Подобни интервенции, манипулации и последващите процедури, са сериозно разходно перо, което не бива да бъде подценявано и родителите следва да помислят за вид защита, която да им осигури необходимите суми при трансплантации не само в България, но и в чужбина.

За какви рискове могат да бъдат застраховани децата?

Децата могат да бъдат застраховани за всякакъв вид рискове – болничен престой, лечение на различни по вид заболявания, дори и нетрудоспособност при обстоятелства, които водят до инвалидност. Важно е да направя уточнението, че не могат да се сключват застраховки  за смърт при деца.

Ти самата направила ли си някаква застраховка/инвестиция за детето си? Какво те е провокирало да предприемеш тази крачка?

Цялото ми семейство сме застраховани за различни рискове. За детето си съм избрала спестовна програма, която ми дава спокойствие, че ще мога да посрещна нуждите му и да му осигуря качествено образование. Това е и причината да се реша на подобна стъпка – чувството за сигурност, което ми носи. Тази застраховка аз направих още, когато бях бременна във вече шестия месец. Реших да бъде на мое име, за да разполагам с гъвкавост и да мога да тегля парите тогава, когато сметна за необходимо. Могат да се сключват застраховки и директно в полза на детето, които то да използва по свое усмотрение след навършване на пълнолетие. Парите от подобни влогове могат по-трудно да бъдат изтеглени преди детето да навърши 18-годишна възраст, като има цяла процедура. Често това е и една от причините баби и дядовци да правят подобни застраховки за внуците си, с идеята за сигурност и неприкосновеност на вложенията. Този тип програми са гъвкави, с голяма степен на защита на парите. Дори предлагат възможност за сключване на допълнителни клаузи, при които компанията поема ангажимент за изплащането на месечните вноски до приключване на събитието при определени настъпили обстоятелства – ако родителят например е нетрудоспособен. Това е добро решение при дългосрочни програми.

Каквато и застраховка да изберете за себе си и семейството си, винаги имайте предвид месечния си доход. Нека той бъде отправна точка. Аз самата съм решила да заделям сума, която по никакъв начин да не „тежи“ на семейния бюджет и да не нарушава стандарта на живот, който поддържаме и водим. Избрала съм гъвкава програма, която ми дава възможност при нужда, да замразя плащанията. В ситуацията на Световна пандемия, в която се оказвахме през последната година, доста хора се възползваха от тези опции. До преди година съществуваше клауза, която защитава интересите на компанията и гласи, че през първите 2 години не могат да бъдат променяни условията по застраховката. В условията на пандемия обаче, много хора изгубиха работата си, доходите се намалиха значително и поради тази причина, тези изисквания са премахнати. Това дава повече свобода и да намалим вноските си или пък да замразим плащанията за определен период от време, в който да се стабилизираме

Обикновено сключването на застраховка е емоционален миг. Това е моментът, в който си представяме възможно най-негативните сценарии за себе си и семействата си. Много е трудно да бъдеш неутрален в емоциите си, за да може и отсрещната страна да погледне по-хладнокръвно, релиастично и мъдро и да разсъждавате спокойно на тези теми. Тежки болести, злополуки, прием в болница…Казваме си, че няма да се случи на нас, сега сме още млади….Истината е, че за тези неща няма ред! Аз самата съм майка и не бих искала дори да визуализирам такива неприятни моменти, но като професионалист работата ми изисква от мен да предоставя на хората цялата картина, за да могат да вземат най-правилното за своето семейство решение.

Търсете, информирайте се и бъдете критични към това, което чувате, виждате и четете.

Споделено,

Мария Славова

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: