Игри на закрито за мъници от 1 до 3- годишна възраст

Любими мама-блогъри споделят техните тайни за забавления у дома с най-малките

Лятото отдавна вече отмина и на негово място се настани пъстроцветната есен. И макар да е толкова шарена и красива, навън все по-често започва да става ветровито и мъгливо. Защо обаче забавлнията да спират? Децата могат да играят навсякъде! За тях играта е основния начин да опознават света около себе си, семейните ценности, обществените норми и правила на поведение.

*Повече за това какво е по своята същност играта и кои са видовете игри, може да разберете ТУК.

Игрите у дома могат да бъдат пълноценно и забавно време за цялото семейство. Оказаха се и безценен помощник по време на карантина, когато излизанията са ограничени, а купът с играчки вече не предизвиква толкова голям интерес. Тук ще откриете няколко предложения за игри, които не изискват да купувате специални или скъпи материали – всичко което ви е необходимо, може да откриете в шкафовете у дома.

Започваме с няколко предложения от нас, но ще ви покажем няколко идеи и на майки, които също поддържат свое онлайн пространство, в което споделят опит и интересни занимания за децата у дома от „първа ръка“.

Игра Дъга от Brand New Mommy

Можете да си направите най-пъстрата дъга с помощта на стара тава и цветен ориз. Как да оцветите ориза може да прочетете тук: Цветна феерия с ориз

И след като вече имате розови, червени, сини, жълти, зелени и всякакви други цветове зрънца, разделени в отделни купички, изсипвате съдържанието на всяка върху канапе от бял ориз. Звучи като рецепта, нали? Рецепта, в която прибавяте две (или защо не и повече) детски ръце и оставяте магията да се случи.

Домашни ледени бои от Brand New Mommy

Това е игра подходяща, както за най-малките, така и за по-големите деца – рисуване с лед. Тези ледени боички са лесни за хващане от малките все още несръчни ръце и по-забавни – заради ниската им температура. А ето как да си направите такива и у дома:

Бои за яйца / водни бои се разтварят във вода. Може да използвате старите изсъхнали натрошени водни бои и да им вдъхнете нов живот. Колкото повече боя използвате, толкова по-наситен ще е цветът после. Изсипвате цвета във формички за лед – аз използвах тези супер сладки силиконови мечета. След един следобеден сън време във фризера мечетата са готови за игра! За разлика от пластилина, боичките цапат – препоръчвам да облечете престилка на детето, за да сте сигурни че няма малкият художник да е омазан и мокър след играта.

Кула от кенчета от Забавно с мама

Дени предлага игра, която изисква единствено отворени кухненски шкафове и няколко консерви.

Малките деца са любопитни и една от любимите им дейности е отварянето и ровенето в кухненските шкафове. Ето как да превърнете това в целенасочена дейност – коагто открият запасите от консерви, позволете им да ги извадят и да построят кула с тях. Играта е подходяща за всеки сезон.

Учи и изрежи от Кристина Орсова

Като блогър и автор на детската книжка „Юнашко камъче“ ни предлага лесна игра, за която всичко което ви трябва са ножица, лепило , картон и някое вече непотребно списание.

От някое старо и позабравено списание, можете да изрязвате целенасочено с детето – букви, думи или цифри и по този начин детето ги учи и разпознава визуално. А можете и да оставите малчугана да сътвори своя собствена картина като изрязва каквото пожелае от списанията и го лепи върху голям картон. По този начин се стимулира детското въображение и се тренитрат важни умения каквито са боравенето с ножица и лепенето.

Нанизване на храна върху сламка от MamaLesson

В своя блог Ани често споделя разнообразни игри според възрастта на детето. За мъниците тя предлага занимателна дейност.

Ще са ви необходими само зърнена закуска или макарони с отвор и пръчица или сламка. Храната се нанизва върху сламката, a междувременно детето може и да си похапва – съчетание на полезното с приятното. Ако разполагате с пластилин закрепете върху него много сламки и детето може да избира на коя от тях да нанизва храната. Използвайте храна с по-голям отвор, за да може детето да се справя и да изпитва удовлетворение. Възможно е да се пускат спагети в сламката, като това прави задачата значително по-сложна.По време на игра назовавайте цвета на сламката, броя на поставените макарони върху нея, броя на сламките, с които разполагате и т.н.

Играта развива фината моторика; засилва концентрацията; подобрява концентрацията ръце-очи.

Learning board с животни от Mommy`s Secret World

Маргарита се включва с една любима игра на памет от детството ни. Предварителната подготовка изисква около 20 минути, за да направите борда. Ето какво ви е необходимо:

  • 9 пакетчета от мокри кърпички – може да използвате и картонени капачета от стар кашон;
  • 9 картички с животни – може да разпечатате каквито картинки пожелаете, да изрежете от списания или каквото имате под ръка и сметнете за подходящо;
  • Твърд картон за основа;
  • Лепило – можете да използвате и пистолет с горещ силикон;
  • Етикетчета за имената на животните – можете да ги напишете на ръка или да ги разпечатате.

Първо разпределяте капачките върху основата от картон. След това се пристъпва към лепенето – първо картинките с животни, а след това и капачетата върху тях. Препоръчвам капачетата да се залепят така, че всеки ред да се отваря в противоположна посока на горния ред. Накрая се поставят и етикетите и е време забавлението да започне. По този начин може да се направи табло с различни материи, цветове, снимки, числа и каквото друго ви хрумне като идея.

Figure Out какво се крие под листа

Мира споделя, че рисуването е едно от любимите занимания на малчуганите, когато са у дома . Често и то бързо омръзва, затова ето една идея, с която да разнообразите творческите занимания. Необходими материали:

  • сухо лепило
  • пастели (на които да махнете хартията, която ги обвива)
  • по-плътна хартия или картон
  • листенца ( и всичко, което ви хрумне, че бихте могли да скриете между два листа)

Скривате различни шаблони и листенца между два бели листа и с помощта на пастели притърквате горния лист и откривате заедно какво се крие отдолу. Би било добре да прикрепите шаблоните със сухо лепило, за да не се разместват. Когато направихме за първи път играта, детето ми се оказа мъничко, за да открива само, но за сметка на това се изненадваше и радваше на всяка формичка, която се показва. Ако имате по-големи деца бихте могли да изобретите по-сложни шаблони и текстури, за да усложните играта. Дори можете да изрежете букви и цифри или различни геометрични форми, които да назовават.

За финал Грета от Prime Health Bulgaria – детски рехабилитатор, слага фокуса върху правилната стойка на детето без значение коя игра е избрало. Тя споделя повече за т.нар. W-позиция.

W-позицията се използва от децата много често, когато играят на пода. В това положение те седят на дупетата си, коленете са свити, а подбедриците са изнесени назад и встрани покрай тялото. Погледната отгоре позицията наподобява латинската буква W. Как това оказва влияние в развитието на детето? 
👉 Затруднена походка (патешка походка) и проблеми при цялостният баланс.
👉Получава се натоварване на тазобедрените стави и те се изкривяват. Прекомерна феморална антеверсия, водеща до дисплазия на тазобедрената става.
👉Неправилен натиск върху бедрата, прасците, глезените и ходилата.
👉Довежда до поява на разширени вени
👉 Поради лошото кръвоснабдяване е възможно да се появи изтръпване в крайниците.
👉Деформация на коленете
👉Прекаленото разтягане на някои мускулни групи може да доведат до нисък мускулен тонус и невъзможност от баланс между агонисти и антагонисти.

Още полезна информация по темата можете да намерите в поста на Primehealthbg

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: