Как да научим детето да играе? Видове игри

Човекът е единственото същество, което се нуждае от възпитание

(Имануел Кант)

„Има толкова много играчки у дома, а с нищо не се заиграва!“

В този текст няма да става въпрос за количество или качество на играчките в детската стая. Без значение дали у дома сте заринати с играчки или сте предпочели минимализъм и имате само две, а може би сте успели да срещнете тези крайности по средата.

Какво е Играта

Играта е форма на организирана дейност – образователен и възпитателен метод. Приучаването на детето към тази дейност е дълъг процес, върху който следва да се работи активно още в ранна градинска възраст. Той започва у дома и цели да подпомогне естественото развитие на детето. Играта е начина на детето да опознава света около него, семейните ценности, обществените норми и правила на поведение.

Баланс камъчета от SamiToys (виж Партньори и Отстъпки)

Видове игри, които детето играе:

Сюжетно-Ролеви игри

Детето естествено възпроизвежда ролеви модели, които е видяло у дома и навън. Те могат да бъдат обърнати към семейството и детето да играе на „родители“, „готвене“ и пр. Тези игри могат и да са обърнати „навън“ към обществото и детето да заеме професионална роля – лекар, полицай, продавач.

В най-ранна възраст проявлението им е в семпли „задачи“, които детето изпълнява. То завива любима играчка с одеало, гали я по главата, целува я нежно за лека нощ.

Тук ролята на родителя е да демонстрира поведение, което детето да възпроизведе. Първо може да заиграе заедно с детето и да му показва действия, които да повтаря. Следващата стъпка е да си партнират в играта като всеки има своя роля. Позволете на детето да бъде малък откривател – покажете му как да работи с пералнята, да мие зеленчуци, да подрежда, да помага с домакинските задължения.

Наблюдавайте детето докато играе ролеви игри – държанието му е най-доброто огледано на това, което то вижда у дома, в парка – вас и своите приятели.

Игра Дъга от znaiko.bg (виж Партньори и Отстъпки)

Конструктивна игра

Тя включва в себе си моделиране, проектиране, създаване на нови играчки. Стимулира въображението, подпомага концентрацията и развива фината моторика.

Ролята на родителя тук е да покаже на детето как се играе с материалите, които са подготвени. Дори детето да не прояви първоначален интерес в заниманието не се отказвайте. Покажете постоянство и концентрация, оставете детето да се включва и излиза от играта, когато прецени (без насилие и принуда). Играйте с тях, завършете играта и му покажете финалния продукт – висока кула, пластилиново човече и пр. Най-малките често се включват в процеса на „разрушаване“ на този продукт тъй като все още изграждането е предизвикателство.

Игра Дъга от znaiko.bg (виж Партньори и Отстъпки)

Дидактична игра

Още познати като Учебни игри. Това е играта, която учителите избират по време на своите ситуации/уроци, за да подпомогнат процеса на учене. В условията на учене от вкъщи, на което сме свидетели последната година, родителите все повече взимат от функциите на учителя и подпомагат процеса на учене. Включването на игри в него гарантирано ще повиши детското внимание, концентрация и мотивация.

Условно дидактичните игри могат да се разделят на три групи:

  • Словестни – при които използваме словото, за да ангажираме детето в игра. „Намислям си нещо, което започва с буква … Познай какво е то!“
  • Печатни/графични – при които използваме картнни изображения, тренираме фина моторика (детето очертава, свързва).
  • Предметни – при тази категория центъра е предмет, около който се изгражда играта. Тя може да е например сортиране на предмети по цвят и форма – математика за най-малките.

Как да научим детето да играе?

Важно е да не очакваме от детето да разбира как се играе с даден предмет само защото е играчка. Обяснение, демонстрация и личен пример са основополагащи в приучаването към детските игри.

Често детето предпочита предметите от света на възрастния вместо собствените играчки, защото то вижда родителя, който „играе“ – с телефона, дистанционното, несесера с гримове.

Ако искате детето да играе с играчките, първо вие играйте с тях. Дайте му свобода на въображение и вижте как детето само развива игрите, чиито основи сте положили вие.

Може да разглледате играчките от снимките на страницата на нашите партньори или в менюто с Партньори от отстъпки

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: