Игри за новородени – Монтесори въртележки

Монтесори педагогиката набира все повече популярност сред родителите. Методите й може да се прилагат още от раждането, като дори да не избираме да следваме методиката стриктно, може да си взаимстваме от нейните принципи и основни идеи.

Монтесори педагогиката се старае да избегне свръх стимулацията, особено при най-малките, която води до превъзбуждане и неспокойствие при бебето. При новородените практическо проявление е избора на Монтесори въртележките – те целят да развиват у детето в най ранна детска възраст концентрация, представа за естествени форми и материали, запознават бебето с основни цветове.

Повече за въртележките разказва Веселина от MK`sMomtessoryToys – сертифициран Монтесори педагог, който прилага методиката не само сред учениците си, но и при отглеждането на двете си деца.

Веси сподели как след раждането на голямото си дете се сблъсква с предизвикателството да намери въртележка/активна гимнастика за дъщеря си, чиито стимули да не я превъзбуждат, да са максимално развиващи и покупката да е бюджетно решение.

Често стандартните играчки са свръх щарени, което предизвиква свръх стимулация. Повечето неща на пазара не са от естествени материали и далеч не са реалистични като форми и пропорции (на животните, които изобразяват например).

Един пример какво вижда едно бебе при популярните въртележки/активна гимнастика на пазара:

Видове Монтесори въртележки

Основните въртележки са четири: Мунари, Танцьорите, Октеадър и Гоби.

Танцьорите и Мунари използват естестчвени отражения, играят си с светлината и я пречупват по естествен начин, Октеадъра представя основните цветове, а Гоби техните нюанси.

Въртележка Мунари от MKs Momtessori Toys

Мунари

Мунари е подходяща въртележка за бебета още от първия им ден. Тя е създадена от италианския художник Бруно Мунари. Творчеството на Бруно Мунари е част от течението „конкретно изкувство“ – нефигурално изкуство, залагащо на цвета, пространството, светлината и движението. Мунари е създал многожество въздушни и подвижни скулптури, както и така наречените предкниги или нечетими книги за най-малките.

Тази въртележка разчита на вроденото у човека чувство за ред и математически съотношения. Специфично за въртележката е стъклената топка, която пречупва светлината и черно-белите елементи, които позволяват най-голям контраст между цветовете.

Въртележка Мунари от MKs Momtessori Toys

Октеадър

Въртележка Октеадър е подходяща за бебета навършили 6 седмици. След тази възраст детето вече вижда цветовете, но трудно ги разграничава – слива нюансите. Тази въртележка е направена от триизмерни геометрични фигури в трите основни цвята.

Според Монтесори педагогиката, Октеадър дава възможност за нови наблюдения и открития. Детето има възможност да се съсредоточи и концентрира, като то следи с поглед фигурите, които бавно се местят.

Въртележка Гоби от MKs Momtessori Toys

Гоби

Въртележката Гоби е създадена от Джана Гоби, сътрудничка на Мария Монтесори, в хода на съвместната им работа с най-малките.

Тази висяща подвижна фигура е най-подходящо да се представи на мъника между втория и четвъртия месец, тъй като в този период бебето все по-добре различава цветовете и техните оттенъци. Това е причината и тя да представлява редица от пет топчета в различни нюанси на един и същи цвят.

Същевременно тя съответства на вече усвоените от детето умения и му дава възможност да придобива нови – да долавя тънката разлика между преливащите се цветове и дълбочината на пространството, създадена от преместването на топките на все по-голямо разстояние от погледа му.

Лекото поклащане на топчетата привлича вниманието на бебето и му действа успокояващо.

Въртележка Танцьори от MKs Momtessori Toys

Танцьори

Въртележката Танцьори е съставена от четири стилизирани фигури с размер около 17 см, направени от олекотена гланцирана хартия, която отразява светлината.

Всяка от фигирите е съставена от три независими части, които се движат самостоятелно, създавайки впечатление за танц.

Окачаме въртележката достатъчно близо до бебето, така че без да може да я хваща, да задвижва хартиените танцьори само, като размахва ръчички във въздуха. За него това е упражнение за концентрация и за волеви контрол над движението на ръцете си. Въртележката трябва да бъде поставена над средната част на тялото, така че, докато детето размахва ръчички, грабнакът му да е в правилна позиция.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: