Да почистим океана – игра по случай Световния ден на Океаните

Трябва да призная, че като учител, а сега и като родител, абсолютно целенасочено следя какъв Международен или Световен ден е днес. Ето как попаднах и на информацията, че на 8 юни се отбелязва Световният ден на Океаните. Замислих се, че до момента не съм имала повод да поговоря с дъщеря си за океаните, водите, тяхното значение и опазване, и реших бързо да поправя този пропуск. Децата учат най-лесно и приятно през играта. Това е и причината да избера играта за ядро на нашия разговор.

Смятам обаче, че преди подобни активности, трябва да се постави акцент върху темата, да се възбуди детското любопитство и вниманието да се насочи по някакъв начин към конкретната идея. По този повод си припомних и две книжки, които съм използвала в работата си с деца. Едната от тях е на английски език – Merhorses and Bubbles, а другата е на български език и е част от програма на МОСВ от преди 20-тина години. Както се казва- класика. Книжката се казва „Флупи и водата“ и разказва за рибка, която живее на чисто, но приключения я отвеждат в замърсена вода, от която успява да се измъкне с помощта на две деца. На достъпен за детето език може да представите важността на водата и нейното опазване чиста. Ако нямате възможност да ги откриете в местната библиотека, може да се гмурнете и в необятните дебри на оналйн пространството с ето този видеоклип с прочит на книжката.

Световен ден на Океаните – ИГРАТА

За нея ще са ви необходими:

  • Кутия
  • Вода
  • Боя за храна/яйца. Ако нямате – може да използвате и водни бои
  • Обитатели на водата – миди, камъни, играчки рибки
  • Дебела хартия, картон
  • Тиксо
  • Маркер
  • 2 купи, в които ще рециклираме Пластмаса и Хартия
  • Уреди за почистване – цедка, черпак, лъжица, готварски щипки, ръкавици

Подготовка

Аз започнах с това да надпиша всеки един контейнер – Океан, Пластмаса и Хартия. Напълних най-големия от тях с вода и сложих вътре разтворима синя капсула боя за яйца, останала ми след Великденските празници.

Подбрах и приготвих инструментите за почистване – цедка, черпак, щипки за салата. Предвид това, че познавам дъщеря си, мисля да й дам възможност да си сложи и гумени ръкавици (така ще влезне в роля по-бързо) и да изчисти някои от боклуците с тях. Използвах част от пластмасовите й играчки – като се започне от обувка на кукла, закачалка, дори глава от фигурка на Пепа Пиг.

При възможност може да включите детето още на етап подготовка – да реже, да къса хартия. Ако е по-голямо би могло самото то да надпише контейнерите. По ваша преценка бихте могли и заедно с детето да „замърсите“ водата.

Основната цел е детето да изчисти водата, да рециклира и разпредели различните материали в съответния контейнер. Въпреки че ги надписах, дъщеря ми е едва на 3 и половина и естествено, все още не може да чете. За това предварително оставих една пластмасова играчка в единия контейнер и няколко хартийки в другия, за да й подскажа по този начин кой боклук към кой контейнер да отнася.

Играта е изключително подходяща като дейност за сортиране. Допира и играта с водата пък са чудесна сензорна активност. Освен това се изискват концентрация и търпение, за да се постигне крайният резултат – чиста вода.

Играта може да бъде модифицирана в най-различни варианти според възрастта на децата. При по-големите бихте могли да „замърсите“ водата допълнително като прибавите и олио (ефекта е подобен на петролните замърсявания). След като извадят всички боклуци обаче, водата отново остава замърсена. Това може да даде повод за дискусия как често действията ни имат по-дълготрайни последици.

Може да филтрирате водата – да използвате филтър за кафе или ситна цедка. Ще са нужни доста филтрирания, за да се избистри водата, но дори и тогава няма да е напълно чиста. Това може да породи дискусия как е много по-лесно да изцапаме, отколкото да изчистим

Определено играта с вода под каквато и да е форма е истински празник за сетивата на повечето деца. Целта е по забавен и интригуващ начин да научат за опазването на водата чиста.

Използвайте повода да подчертаете, че всъщност можем да опазим водата най-вече като намалим излишното потребление или пък да се научим да рециклираме. Живот без отпадък / Zero waste се практикува от все повече семейства, магазини и дори малките крачки в тази посока са важни.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: