Естествени игри

Когато малкото е повече – 8 идеи за игри с естествени материали

В днешната действителност все по-често се срещам със Синдрома на затрупаното от играчки дете – преливащи кошове с играчки, кашони и чували с пластмасови кукли, коли, части от отдавна счупени играчки. Въпреки препълнената с играчки стая, те са започнали да се разпиляват из целия дом – подът във всекидневната също е богато „украсен“ и прескачането им се превръща в почти олимпийска дисциплина.

Живеем във време, в което всичко около нас е бързо – храната, модата и дори играчките на децата ни! Играчки за еднократна употреба, евтини, дори и опасни, приучаващи на грешно отношение към вещите (своите и на другите) – употреби и изхвърли! Забелязвам това и у дома с дъщеря си. Това е и причината да потърся алтернатива, която да ангажира детето и едновременно с това да го стимулира да използва уменията си и да ги надгражда.

Преди известно време, съвсем случайно за мен, у дома се озоваха едни на пръв поглед семпли, но мултифункционални камъчета. Това са цветни дървени камъчета за баланс, които са вдъхновени от старата японска игра Tumi-ishi, в която всяко камъче е уникално само по себе си така, както и камъните в природата.

Какви предимства открих само след няколко дни игра с тях:

  • Не омръзнаха бързо като други играчки, заради множеството им приложения;
  • Развихриха въображението на дъщеря ми, която ме изненада с нови игри;
  • Оказаха се отправна точка за съвсем естествени разговори на тема грижа към природата – изработени от естествени материали, дърво – камък, защо са по-различни от другите играчки в коша и тн.
  • Оказаха се чудесен дидактичен материал, подходящ за различни дейности и образователни игри, които намислих. Математика, групиране, броене, цветове.

Ето и няколко предложения, които може да играете у дома:

Кула

Разбира се, първосигнално всички в семейството започнахме да се опитваме да построим кули с тях. Казвам „опитваме“, защото не е толкова лесно, колкото изглежда. Какво стимулираме от педагогическа гледна точка с подобна игра:

Умения у детето за разрешаване на проблеми – каква да бъде големината на следващото камъче, което ще постави, как да го завърти така, че кулата да бъде стабилна, а и да може да се поставят още камъчета отгоре?

Фина моторика– хващане, внимателно пускане, кръгообразни движения.

Насърчават се креативността, но и постоянствотото – кулата пада много пъти и изниква едно естествено желание да се постори отново, този път по-добре, по-висока и по-стабилна.

Координацията и концентрацията.

Когато се строи кула, е от значение това да се случва на равна повърхност – маса, табла. Ако детето я строи на килим, има голяма възможност да не успее да сложи много камъчета във височина и това да го демотивира за последващи опити. Важно е все пак детето да може да се справи в някаква степен със задачата. Аз самата съм привърженик на концепцията на Лев Виготски за т.нар Зона на най-близкото развитие. Най-общо казано това е теория, която предполага, че чрез взаимодействие с по-способни и опитни лица (например родител, по-голямо братче или сестриче) се стимулира развитие на потенциалните възможности на детето. С други думи – то може все още да няма уменията да построи кулата, но с ваша помощ, наблюдение на това, което правите вие, и разбира се, опити, то ще достигне до нов кръг от умения и в даден момент ще успее да построи кулата.

Броене

Математика в най-чистия й вид. Преброяване на редица, изваждане и събиране. Сравняване на две редици по дължина и брой елементи за построяване на редицата.

Сортиране по признак – цвят/размер

Дъщеря ми започна да ги сортира и да отделя купчинки с цветове, като дори след това се опита да построи кули само с един цвят камъчета и да види от кой цвят ще успее да изгради най-високата кула.

Ако имате повече от едно дете, би се получила и чудесна игра със състезателен характер. Можете да подготвите съдове, в които детето да разделя и групира елементите по цвят.

Строене по модел

Задайте цветови модел, който детето да копира при построяване на редица. Може да изработите карти, на които да е нарисувана последователността на формите, която детето да следва при строене на модела. Аз и Лора направихе точно това – посторихме влакче от редуващи се цветове по модел. Вярно, нямаше комфортни седалки и аристократични перденца на прозорците като в БДЖ, но все пак опитахме.

Двигателни игри

  • Хвърляне на камъчето в предварително зададена зона;
  • Игра на Дама.

Ролеви игри

За нас като възрастни може би изглежда безумно, но за децата е напълно възможно синият камък да е таткото, зеленият майката, а розовото камъче – детето. И така да се заформи една игра, в която аз с нетърпение чакам да узная какво казва майката на таткото и детето например, защото често чувам собствените си реплики с имитиращ глас и актьорска игра, достойни за Оскар.

Game of Thrones

Или поне в моята глава така изглеждаше мини-градчето, което реши да построи Лора. Няма да ви лъжа – за мен това са си купчина камъчета, но за нея – за нея те в миг се превръщат в мистична земя – пустиня, айберг, скали, подводни камъни…. Докато вляза до вътре за чаша вода, Лора вече беше изнамерила някаква гъсеница и строеше мост, по който да премине въпросната животинка.

Супа от камъни (буквално!)

Тази идея хрумна на Лора спонтанно, като въпреки че е 100% веган, рецептата не е моя! Ето и съставките:

  • 2 броя жълти камъчета за чушка
  • 1 синьо камъче за месо
  • 2 зелени камъчета за магданоз
  • 1 розово камъче за разкош

Всички съставки се слагат в тенджера. Захлупват се с капак и чакате да заврят. Тъй като това няма да стане никога, след 4 секунди се махат от котлона и се сервират още топли на родител по желание. Препоръчвам това да е таткото, защото е винаги готов да подложи небцето си на нови кулинарни изпитания.

Още рецепти, подходящи за цялото семейство вижте в Рецепти.

Това са само част от идеите, които аз и Лора осъществихме. Оставете креативността в ръцете на вашето дете и е възможно да ви изненада с някоя и друга щура идея за приложение на камъчтата, за което дори и не бихте си помислили.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: