Шшш, Бебето спи!

Как научих бебето да заспива самостоятелно в детската стая

Част 1

Прибирането у дома след раждането донесе хиляди изненади! Защо никой не ми беше казал, че трябва да науча бебето как да яде, как да заспива и как да остава заспало?

Тези първи дни бяха голям шок за мен и подкрепата  от партньора и разговорите с близките бяха моето спасение и единственото, което ми вдъхваше увереност. Само ако знаех тогава, че съществуват консултанти по детски сън, а още повече че ги има в България… Моя близка ме насочи към чуждестранна Програма за Детски сън и цял живот ще й благодаря за това. Макар да я адаптирах към нуждите на моето семейство и да не я следвах сляпо, тя е причината за хармонията у дома и отпочинали и усмихнати мама и татко.

Photo by Andreas Wohlfahrt on Pexels.com

Първи стъпки – Психологическа подготовка на родителите

Първата стъпка към самостоятелното спане и заспиване на бебчето беше Психологическата подготовка на мен и баща й. Всеки, който е тръгнал по този път трябва да е сигурен, че е готов и да знае какво иска да постигне още в началото. Поставете си цел и си я припомняйте при всяка трудност – самостоятелно заспиване на детето, създаване на здравословни навици за сън, спане в отделна стая.

Трябваше съзнателно да се подготвим, че няма да бъде лесно, че процеса отнема време и освен напредък, ще е възможно да има регрес връщане назад преди следващия успех. Програмата, която избрахме да следваме често „пречеше“ на нашите интереси, социален живот. На моменти беше много изкушаващо просто да вземем бебето на ръце или да излезем навън, за да заспи бързо в количката. Не го направихме! Мисълта за крайната цел, която си поставихме ни мотивираше и това доведе до успех  – без травма, плач (и за бебето и за мен) или друг допълнителен дискомфорт за бебка.

Сега, когато пиша за това си спомням с усмивка и не съжалявам за избора си. Силно препоръчвам да потърсите помощ – защото си струва, защото комфорта и съня на семейството ми са безценни. Никога не е късно да започнете, свържете се с Консултант по детски сън, потърсете помощ още днес!

Често ме питат с учудване – наистина ли спи по 12 часа нощен сън, наистина ли има 3 часа следобедна почивка, наистина ли заспива съвсем сама в леглото си, толкова ли е спокойна нощем. Разбира се има изключения – болест, стомашен дискомфорт и болка от никнене на зъби, но моят отговор е ДА, НАИСТИНА!

Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Следваща стъпка – създаването на Дневен режим

Дневният режим е нещо, което е привично за всеки възрастен и нещо, от което има нужда всяко дете. Колкото и хаотично да е ежедневието ни ние следваме негов ритъм, който сами сме създали. Същото е и с децата ни – там ритъма обаче следва да се зададе от възрастния според детските нужди.

Така направих ясно разписание на деня – време за хранене, игра, сън. Дори да съм имала дни с разминавания, Програмата която следвам има troubleshooting част, или какво да направя ако… (огладнее по-рано, доспи й се по-бързо, събуди се твърде рано).

Стараех се да се придържам към режима, въпреки неудобството, което понякога създаваше на цялото семейство. Част от Програмата беше детето да спи в собственото си легло, а на мен ми се излизаше с приятели по кафе и разходки… Спазвах приблизителни норми за будуване за възрастта и следях за сигналите за умора, които бебка ми дава. Събуждах я от дневен сън умишлено неколкократно първите дни, докато режимът вече стана нейна биология и тя започна да регулира съня сама. За майки като мен, които обичат да планират деня, това ми даде много спокойствие и увереност какво следва, кога бебето ще спи и ще успея да имам време за други задачи и себе си.

Дневният режим създаде сигурност и за бебето, което започна да разбира кога е време за хранене, игра. Мислих, че кърменето ще направи режима за хранене невъзможен – оказа се че грешах. Преместих храненето след събуждане и така тя спря да асоциира кърменето с приспиване. Така приключиха дните ми на биберон и самата аз започнах да спя по-качествен сън през нощта.

Открих, че децата обичат да се будят рано, което доведе и до ранно вечерно заспиване. Така, с правилно балансиран дневен сън постигнах 12-часова нощна почивка, ползотворна не само за нея, но и за мен. Оказа се, че лягането в ранен час е изключително полезно за бебето, а и така си върнах вечерите на гушкане (с намигване), разговори и чаша вино с любимия човек.

Приключвам до тук, защото чашата с вино и топла прегръдка ме чакат. Следете блога, за да научите повече за това как бебка се превърна от бебе, което спи единствено върху мен, в самостоятелно заспиващо дете.

Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

2 мнения за “Шшш, Бебето спи!

 1. Може ли да споделите повече за тази програма? Къде можем да я намерим? Също така, кога започнахте с нея? Имаме една бечка на 2 месеца и половина, която е супер активна вечер и не мога да докарам плътен нощен сън…разбираемо е понеже още има нощни хранения, но определено ми се иска да положа основите на евентуалното нощно спане. Благодаря ви предварително!

  Харесвам

  1. Здравей Даниела,
   Започнах програмата точно през втория месец. Ползвах чуждестранна програма за детски сън – The little ones (не го наричам тренинг, защото е книга с указания) . Тогава все още не знаех колко много професионалисти има в тази област в България. Нощните хранения не са пречка за пълноценен нощен сън. Когато детето се научи да заспива самостоятелно след хрнене просто го оставяте в леглото и се връщате към сън. Важно е да се спазват примерни времена на бодърстване (твърде много/малко дневен сън може да доведе до неспокоен нощен).
   Подготвям нов текст, в който ще разкажа повече за ритуалите преди сън, които имаме.
   Съвтвам ви да се обърнете към някой от десетките професионалисти в областта в България, в такава ранна възраст нещта се случват с много бърз темп и лесно детето бива приучавано към здравословни навици за сън в рамките на дни. Успех и съм насреща за още въпроси!
   Споделено,
   Brand New Mommy

   Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: