Art & Craft – Ледени яйца

Великден наближава, а с него и еуфорията от месенето на козунаци, приготвянето и суетенето около трапезата и разбира се, боядисването на яйцата. По традиция, винаги първо се боядисва едно червено яйце, с което се потъркват челата  и бузките на децата у дома за здраве. След това може да използвате каквито цветове ви харесват за останалите – зелено, жълто, синьо лилаво, оранжево. Има и безброй начини да ги украсите с техники като декупаж, рисуване с восък или да сътворите модерните напоследък „дантелени“ яйца.

Хрумвало ли ви е някога обаче, че може да направите сами красиви яйца от…вода? Децата обожават всеки досег с природата, а всяко занимание с вода, се превръща в истински празник за тях.

Това е един вариант, изцяло от естествени материали, на вълна „живот без отпадък“. Защото дъщеря ми не спира да ме учи да намирам играта и усмивката във всичко – дори черупката на яйце!

„Рецептата“ за Ледените яйца е съвсем проста, а за изпълнението й ще са ви необходими:

*Яйца

*Цветя

*Вода

*Поставка за яйцата

Ето и как да ги приготвите в няколко лесни стъпки:

  • Измийте черупките на яйцата, за да са чисти.
  • Счупете много внимателно съвсем малка част в горната част на яйцето. Дупката трябва да е достатъчно голяма, да може след това в нея да сложите цветята.
  • Изсипете вътрешността на яйцата в купа. Не ги изхвърляйте – вижте страхотни идеи за рецепти с тях на уебсайта 🙂
  • Изплакнете вътрешността на черупките под течаща вода, за да се отстранят всякакви възможни остатъци от яйцето.
  • Сложете вече празните черупки подредени в кутия или кора за яйца така, че да стоят изправени с дупките нагоре.
  • Напълнете всяко яйце с каквито пожелаете комбинации от цветни листенца.
  • Сипете вода и сложете кората с яйцата във фризера.
  • След около час (моят фризер е доста силен, така че е възможно при някои да е необходимо повече или по-малко време) извадете яйцата.
  • За да се обелят лесно черупките, може да ги намокрите под течаща и леко топла вода. По този начин черупките ще паднат почти сами.
  • Поставете готовите яйце в някакъв дълбок съд, тъй като съвсем скоро ще започнат лека полека да се топят. Насладете се на красотата им!

Когато са на стайна температура, яйцата ще се разтопят сравнително бързо. Това е голям плюс, защото децата често нямат търпението на възрастен в игрите. Магията на заниманието е в това, че благодарение на активности като тази, децата остават по-трайно и силно свързани с природата, което в забързаното ежедневие се оказва все по-непосилна задача. Стимулират се и сетивата им – от това да помиришат цветчетата, да усетят мекотата им, да почувстват как яйцата бавно се топят от топлината на ръцете им. В етапа на беленето на черупките пък се развива фината моторика и търпението, за да видят крайния и впечатляващ резултат. Да изучават всеки сантиметър от вече готовите яйца и да откриват мънички детайли, които често убягват на нас, възрастните. Заниманието е интересно както за по-големи деца, така дори и за бебетата, които с удоволствие ще опитат яйцата, а причудливите форми и цветове във вътрешността им, ще събудят любопитството и на най-малките членове на семейството.

Забавлявайте се и творете с наслада!

Споделено

BRAND NEW MOMMY

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: