8 Игри за бебета

Играта е най-прекият път към изучаването на света от бебето. Вярвам, че една от основните задачи на родителя, е да научи детето как да играе. Развиващите игри помагат за подобряване на концентрация, памет, фина моторика, въображение, опознаване на себе си и света наоколо, създават силна връзка дете-родител и носят веселие и усмивки. Още след първите няколко дни, целенасочено включване на бебето в игра, ще забележите промяната в поведението му. Baby steps, както се казва, не очаквайте да засвири на пиано или да рецитира стихче, но гарантирано след време ще започне да се заиграва и само (едни 20 мин спокойствие за мама). Не се колебайте, а се развихрете у дома с тези осем идеи за осем месечни бебета!

1. На палатка у дома

Какво е необходимо: детска палатка; възглавници;чаршафи;шалове и кърпи.

Постройте палатката сами като използвате столове и направете мек уютен кът за игра. Бебето обича малките уютни пространства. Играйте на „дзак“, „вън – вътре“ от палатката с предмети или влизайте и излизайте.

2. Активна дъска – Бизиборд (Busyboard)

Какво е необходимо: всякакви предмети от кварталната железария (бутони, звънци, колело за стол, щепсел, резе), активни играчки, връзки, талашитено табло.

Монтирайте/залепете здраво предметите за таблото. Закрепете здраво таблото на ниско от пода на стената, за да е на нивото на детето. Поощрявайте детето да открива функциите на предметите на него.

3. Книжки и карти

Какво е необходимо: книжки, карти, картинки, списания. Може сами да нарисувате флашкарти с геометрични форми/цветове.

Зачетете, влезте в ролята на героите – променяйте гласа си при четене, разиграйте действието. Ревете като лъв или дърпайте ряпа, след време и бебето ще се включи с вас.

4. „Огледалце, огледалце“

Какво е необходимо: огледало.

Застанете с бебето пред огледалото, докоснете образа, смейте се на образа, помахайте. Нека детето забележи бебето в огледалото.

5.Рисуване с пръсти

Какво е необходимо: бои в тубички, хартия, найлонов плик.

Малко боя се слага върху хартията, която се прибира в найлонов плик (за да останете чисти). Може да залепите с тиксо плика за земята/таблата за хранене/масата. Натискайте боите под найлоновия плик с пръсти и създайте първи чудни картини.

6. Музика и танци

Какво е необходимо: музика или импровизирани музикални инструменти.

Пейте, танцувайте блус от 90те с малкия принц в живота ви или „избухнете“ на новата песен на Маргаритка. Каквото и да изберете настроението е гарантирано!

7. Игри с топка

Какво е необходимо: топчета, меки топки, балони.

Търкаляйте ги около бебето, гонете ги заедно, подавайте ги един на друг.

8. Бебешка касичка

Какво е необходимо: кутия (метална или картонена) и капачки от бурканчета.

Направете голям прорез в капака на кутията и вкарвайте капачките през него. После отворете „касичката“ и извадете капачките една по една.

Споделено

Brand new mommy
Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: