Цветна феерия с ориз

Пролетта дойде, а с нея в живота ни се завръщат всички онези цветове, с които мечтаем да наситим очите и ума си. Пъстро, шарено и весело е и в сърцата. А какво може да се сътвори с пакет ориз, няколко купички и боите, грижливо приготвени за предстоящите великденски празници?

Ето идея с какво да се позабавлявате в предстоящите почивни дни – оцветяване на ориз.

Какво е необходимо:

🌈 Пакет бял ориз;

🌈 Течна боя за яйца (може вместо това да се използват и естествени оцветители като коприва, цвекло и тн, но оцветяването с тях е по-времеемко);

🌈 Кухненска хартия, пликчета, купички

🌈 Ръкавици

Оцветяване на ориза:

Първо слагам ориза в отделни малки торбички (удобно би било да се използват и такива съхранение на храна с цип, но за съжаление не разполагах с тях в момента).

Върху всяка купчинка се изсипва съответния цвят течна боя. Пликът се затваря и се раздрусва внимателно. Може да използвате и ръкавици като така оцветявате ориза директно в ръцете си, а може и да се разбърка с лъжичка в отделни купички. В последния случай рискувате цвета да не стигне до всяко зрънце ориз и някои да останат напълно или по-слабо оцветени.

След това всеки получен цвят ориз отделно се изсипва върху кухненска хартия, поставена върху чиния (задължително условие – в противен случай ще се изцапа плота) и внимателно се разстила с лъжица,за да изсъхне ориза. Нашият изсъхна напълно след около час. Можете съвсем спокойно да включите детето и в този предварителен процес на подготовка – забавлението и изцапаните ръце са гарантирани.

С вече оцветения ориз може да измислите заедно с детето безброй забавления, а играта с него спомага за развитие на тактилните сетива и фината моторика, познаване на цветовете, стимулиране на въображението и креативността.

Съвсем скоро ще споделя и някои идеи за конкретни занимания, а до тогава – цветен и изпълнен с усмивки април!

Споделено

brand new mommy
Реклама

Публикувано от maikitespodelyat

Мама Блогъри и Педагози Мама на двама Рецепти, подходящи за цялото семейство и АБКМ Образователни игри и ресурси Споделено - за майчинството и съвети за родители

Едно мнение за “Цветна феерия с ориз

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: